Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek in Amstelveen

Woonhuis

Amsteldijk Zuid 35
1184VC Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1905
Architect: B.J. Ouendag


Beschrijving van Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek

Inleiding Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag, zuidelijke van het complex van drie identieke blokken van zes geschakelde woningen. De woningen liggen tegen het talud van de zuidelijke Amsteldijk en behoorden functioneel tot de Springstoffenfabriek te Ouderkerk aan de Amstel, die zich op enige honderden meters verder naar het zuiden bevindt. Sinds sluiting van de fabriek is elk van de woningen afzonderlijk verkocht; de woonfunctie bleef behouden. Omschrijving Het object bestaat uit zes geschakelde woningen met de nokrichting evenwijdig aan de dijk: noord-zuid. Het blok is op langgerekte rechthoekige plattegrond opgetrokken in grauwe (voet) en rode (overige gevel) baksteen, gemetseld in staand verband. Doordat de woningen tegen het dijktalud zijn geplaatst, wordt de enkele bouwlaag van de voorgevel naar achteren toe uitgebreid met een benedenverdieping. De woning hebben een doorgaand zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen met gemetselde schoorstenen op de nok. De voorgevel (oost) is symmetrisch ingedeeld en heeft per woning een deur met hardstenen stoep en een vierruits venster met daaronder een ontluchting van de lagere verdieping. De houten goot wordt gedragen op een bakstenen tandlijst. Boven de vensters een dakkapel met tympaanbekroning en loodbekleding. De kopgevels (noord en zuid) met topvenster zijn afgezet met vlechtingen en hebben nokankers. De symmetrische achtergevel (west) heeft per woning een deur, een laag venster en daarboven een groot vierruitsvenster en een klein venster. Vlak boven de gootlijst zijn dakkapellen aangebracht als aan de voorzijde. Waardering Het object is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Dienstwoningen Amsteldijk-Zuid 23-40. Daarnaast is het object van belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse dienstwoningen. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van drie identieke woonblokken en door de functionele relatie tot het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel. Door de ligging aan de Amstel heeft het object beeldbepalende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524285
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek in Amstelveen

Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek

Amsteldijk Zuid 29
Amstelveen
Inleiding Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag, middelste van het complex van drie identieke blokken va..

Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek

Amsteldijk Zuid 23
Amstelveen
Inleiding Voormalige DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1905 naar ontwerp van B.J. Ouendag, noordelijke van het complex van drie indentieke blokken..

Springstoffenfabriek: salpeter- en katoenmagazijn

De Oude Molen 1b
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 4: SALPETER- EN KATOENMAGAZIJN (De Oude Molen 1b). Inleiding Het SALPETER- EN KATOENMAGAZIJ is gebouwd in 1903. H..

Springstoffenfabriek: salpetermagazijn

De Oude Molen 1c
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 5: SALPETERMAGAZIJN (De Oude Molen 1c). Inleiding SALPETERMAGAZIJN, gebouwd in 1896, tijdens de eerste bouwfase va..

Springstoffenfabriek: buskruitmolen

Amsteldijk Zuid 54
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 14: BUSKRUITMOLEN (Amsteldijk Zuid 54-58). Inleiding De BUSKRUITMOLEN behoort tot het oudste gedeelte van het spri..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige dienstwoningen springstoffenfabriek in Amstelveen

Foto's (1)