Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Priestergraf in Amstelveen

Graf Begraafplaats

Noorddammerlaan 124
1187AG Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Priestergraf

Inleiding PRIESTERGRAF, bestaande uit een grafzerk met een tombe, dekplaat en staande plaat. Het betreft het graf van Jan Willem Brouwers (1831-1893), in neogotische stijl, behorende bij het complex 'Urbanuskerk te Bovenkerk'. Jan Willem Brouwers was pastoor van de St. Urbanuskerk vanaf 1872 en één van de grondleggers van de neo-gotiek in de 19de eeuw in Nederland, samen met P.J.H. Cuypers en J.A. Alberdingk Thijm. Het graf is gesitueerd op de begraafplaats, gelegen ten noord-westen van de St. Urbanuskerk aan de noordzijde van de Noorddammerlaan te Bovenkerk. Omschrijving Het priestergraf heeft een hardstenen dekplaat op tombe en bakstenen voet onder afwerklaag van cement en een staande plaat van zandsteen op een hardstenen voet. De hardstenen dekplaat vermeldt in de rand rondom de tekst: "Jan Willem" (boven), "Brouwers geb. Margraten 1 jan. 1831" (rechts), "Pastoor Bovenkerk" (onder) en "1 jan. 1872 Maastricht 3 Maart 1893" (links). In het bovenste carré is een graal uitgehouwen, met in de hoeken de griekse tekens I C A W. Het onderste carré vermeldt de tekst: "Ego sum resurrec=tio et vita qui rre=diderit in me etiamsi mortuus fueritvivet". De zandstenen staande plaat heeft een neogotische spitsvorm en neogotische motieven, zoals driepassen, palmtakken en neogotisch kruis. De plaat vermeldt onder de cassette met neogotische motieven de tekst: "Aan Pastoor Brouwers zijne vrienden en vereerders". In de spitsvormige cassette is een medaillon met portret in reliëf aangebracht, waaronder de tekst staat: "Pro Deo et Patria". Waardering Het priestergraf van Jan Willem Brouwers is van algemeen belang als historisch onderdeel van het complex 'Urbanuskerk te Bovenkerk'. Daarnaast is het priestergraf van belang uit cultuur- en sociaalhistorisch oogpunt als neogotisch grafmonument van een van de grondleggers van de neo-gotiek in de 19de eeuw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524280
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Priestergraf in Amstelveen

Pastorie

Noorddammerlaan 124
Amstelveen
Inleiding PASTORIE, behorend bij het complex 'Urbanuskerk te Bovenkerk', gelegen ten oosten van de St. Urbanuskerk en via een verbindingsli..

Sint-Urbanuskerk

Noorddammerlaan 126
Amstelveen
St.Urbanus. 1887-1888 door P.J.H.Cuypers. Driebeukige neogotische hallenkerk met transept en zeshoekige, op de 15e eeuwse Haagse Jacobstoren..

Woonblok van twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage

Amsterdamseweg 60
Amstelveen
Inleiding WOONBLOK, bestaande uit twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage. Het wo..

paaskerk

augustinuspark 1
amstelveen
Paaskerk.

Houtzaagmolen "De Dikkert"

Amsterdamseweg 104A
Amstelveen
Inleiding MOLEN MET TWEE AANGEBOUWDE SCHUREN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Dikkert' is in 1896 ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Priestergraf in Amstelveen

Foto's (2)