Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Crailo: tuinmanswoning in Huizen

Kasteel Buitenplaats

Museumlaan 3
1272RH Huizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Oud-Crailo: tuinmanswoning

Inleiding TUINMANSWONING uit 1890, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". Omschrijving De tuinmanswoning heeft een onregelmatig rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met zolderverdieping onder een samengesteld zadeldak met rode en gesmoorde kruispannen. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in bruine baksteen met horizontale sierbanden van lichtgrijze baksteen. De overstekende kap is boven de geveltoppen uitgevoerd met decoratieve sierspanten en makelaars in chaletstijl. Op de nok van het dak staat een klokkenstoel onder zadeldakje. De uitkragende dakrand rust op decoratief uitgevoerde consoles. Boven de vensters bevinden zich rondboogvormige ontlastingsbogen die in twee tinten baksteen zijn gemetseld. De brede oostgevel heeft een symmetrisch indeling met een middenrisaliet voorzien van een puntgevel en sierspant. In de risaliet op de begane grond een dubbele glasdeur (met bovenlicht en luiken) en op de verdieping een stolpvenster met bovenlicht. Aan weerszijden van de deur schuifvensters met luiken en in de linker een sierroedenverdeling in het bovenlicht. In het dakschild aan weerszijden van de steekkap boven de risaliet een kleine dakkapel onder uitkragend schilddakje met piron. De noordgevel bestaat links uit een risalerende topgevel met sierspant, waarin een vensteras. In het terugliggende deel rechts een houten deur. De westgevel bevat links een T-venster met luiken en rechts een klein tweeruits venster onder segmentboogvormig spaarveld. De zuidgevel was oorspronkelijk de voorgevel en hier bevindt zich de hoofdentree van de woning in een uitgebouwd portiek onder lessenaardak. Het portiek heeft een rondboogvormige opening en een hoekkolom met natuurstenen kapiteel. In de lange zijde van het portiek een natuurstenen balustrade. Rechts van de ingangspartij een topgevel met sierspant en op de begane grond twee vensters met sierroedenverdeling in de bovenlichten en luiken. In de geveltop een zoldervenster. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Landhuis Oud-Crailo" en als uitwendig gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse tuinmanswoning in eclectische trant met chaletstijl-invloed, ontworpen door architect C. Muysken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524273
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Crailo: tuinmanswoning in Huizen

Oud-Crailo: landhuis

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding LANDHUIS Oud-Crailo uit omstreeks 1856, hoofdonderdeel van het gelijknamige complex. Omschrijving In hoofdvorm symmetrisch opge..

Oud-Crailo: historische tuin- en parkaanleg

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG uit omstreeks 1856 respectievelijk 1929, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". ..

Oud-Crailo: toegangshek

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding TOEGANGSHEK uit omstreeks 1923, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". Het toegangshek bevindt zich bij de oosteli..

Oud-Crailo: toegangshek

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding TOEGANGSHEK uit omstreeks 1923, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". Het toegangshek bevindt zich bij de westeli..

Oud-Crailo: twee grenspalen

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding Twee vermoedelijk 19de-eeuwse GRENSPALEN die deel uitmaken van het complex "Landhuis Oud-Crailo". De hardstenen palen staan aan w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud-Crailo: tuinmanswoning in Huizen