Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Crailo: twee grenspalen in Huizen

Overig

Museumlaan 1
1272RH Huizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Oud-Crailo: twee grenspalen

Inleiding Twee vermoedelijk 19de-eeuwse GRENSPALEN die deel uitmaken van het complex "Landhuis Oud-Crailo". De hardstenen palen staan aan weerszijden van de Museumlaan, ter hoogte van de kruising met de Noord-Crailoseweg, die een oude grens van het landgoed Oud-Crailo markeren. Omschrijving Beide grenspalen zijn uitgevoerd in hardsteen en bestaan uit een vierkante schacht en een iets grotere dekplaat. Het bovenvlak van de dekplaat vertoont een diagonaal verdeeld afschot. De grenspalen zijn afgewerkt met een vertikale frijnslag met uizondering van de hoeken die een horizontale frijnslag hebben. Op de palen staat in bas-relief "Crailoo" vermeld. Waardering De twee grenspalen zijn van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Landhuis Oud-Crailo" en als markering van de grens van het oude landgoed Crailoo. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524272
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Crailo: twee grenspalen in Huizen

Oud-Crailo: landhuis

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding LANDHUIS Oud-Crailo uit omstreeks 1856, hoofdonderdeel van het gelijknamige complex. Omschrijving In hoofdvorm symmetrisch opge..

Oud-Crailo: historische tuin- en parkaanleg

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG uit omstreeks 1856 respectievelijk 1929, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". ..

Oud-Crailo: toegangshek

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding TOEGANGSHEK uit omstreeks 1923, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". Het toegangshek bevindt zich bij de oosteli..

Oud-Crailo: toegangshek

Museumlaan 1
Huizen
Inleiding TOEGANGSHEK uit omstreeks 1923, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". Het toegangshek bevindt zich bij de westeli..

Oud-Crailo: tuinmanswoning

Museumlaan 3
Huizen
Inleiding TUINMANSWONING uit 1890, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo". Omschrijving De tuinmanswoning heeft een onrege..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud-Crailo: twee grenspalen in Huizen