Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Bussum: historische tuin- en parkaanleg in Huizen

Tuin Park Landgoed

Flevolaan 69
1272PC Huizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1800
Architect: J.D. Zocher sr.


Beschrijving van Oud-Bussum: historische tuin- en parkaanleg

Inleiding De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Landschapsstijl bij het landhuis Oud-Bussem dateert in aanleg uit het begin van de 19de eeuw. In die periode is, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher sr., rond het huis een park in vroege landschapsstijl aangelegd met behoud van een oudere rechte lanenstructuur in het bos. Het Bikberger bos is ook in die periode aangelegd. Uit 1910 dateert een ontwerp voor een tuinaanleg rond het oude huis van L.A. Springer waarop hij in de bestaande situatie enkele nieuwe elementen heeft toegevoegd. Omschrijving De park- en tuinaanleg bestaat uit open ruimtes met solitairen voor en achter het landhuis, die gedeeltelijk omzoomd worden door een dichte bosrand. Vanaf de entree bij de hekpijlers slingert de door bomen geflankeerde oprijlaan langs de noordzijde van het gazon naar de rotonde bij de hoofdingang in de linkerzijgevel van het huis. De oprijlaan vervolgt zijn weg voor het huis langs en eindigt bij een wandelpad in het bos waar een aftakking terugvoert naar de entree. De rechte laanstructuren die in het bos rond het huis bewaard zijn gebleven dateren van vóór 1800 en zijn restanten van de oudere formele aanleg. In de gazons aan de voor en achterzijde enkele boomgroepen en solitairen met onder meer rode en groene beuken, die de zichtassen vanuit en op het huis begeleiden. Enkele bomen dateren van voor 1800. Waardering De historische tuin- en parkaanleg bij het landhuis Oud-Bussem is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van het complex "Landhuis Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven 19de- en deels vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg, gedeeltelijk naar ontwerp van L.A. Springer, waarin de oudere formele laanstructuur herkenbaar bewaard is gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524263
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Bussum: historische tuin- en parkaanleg in Huizen

Oud-Bussem: landhuis

Flevolaan 69
Huizen
Inleiding LANDHUIS Oud-Bussem uit 1930, hoofdonderdeel van het gelijknamige complex. Omschrijving Het landhuis heeft een onregelmatige ..

Oud-Bussem: dubbele garage

Flevolaan 69
Huizen
Inleiding Dubbele GARAGE uit omstreeks 1930, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Bussem". De in houten rabatdelen opgetrokken gara..

Oud-Bussem: hekpijlers

Flevolaan 69
Huizen
Inleiding HEKPIJLERS aan weerszijden van de in het verlengde van de Oud Blaricummerweg gelegen hoofdentree naar het landhuis Oud-Bussem. ..

Landhuis Oud-Bussem: dienstwoning

Flevolaan 59
Huizen
Inleiding DIENSTWONING, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Bussem", waarschijnlijk daterend uit de 19de eeuw en omstreeks 1930 me..

Melkerij Hofstede Oud-Bussem: dienstwoning

Flevolaan 55
Huizen
Inleiding Op een ruim en verhoogd perceel in het bosgebied ten noorden van het landhuis "Oud-Bussem" gelegen voormalige houten DIENSTWONIN..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud-Bussum: historische tuin- en parkaanleg in Huizen