Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele congiergewoning in Aalsmeer

Woonhuis

Oosteinderweg 245
1432AT Aalsmeer
Noord Holland

Bouwjaar: 1928-1930
Architect: J.F. Berghoef


Beschrijving van Dubbele congiergewoning

Inleiding Voormalige DUBBELE CONCIERGEWONING, behorende bij de uitbreiding van het voormalige bloemenveilinggebouw "Bloemenlust" uit 1928/1930 naar ontwerp van architect J.F. Berghoef (1903 - 1994) in de stijl van de Amsterdamse School. De voormalige dubbele conciërgewoning is vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestzijde van het terrein. Omschrijving Voormalige dubbele congiërgewoning bestaande uit begane grond en zolderverdieping onder steil zadeldak, boven uitstekende gootlijst, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van drie schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. In het onderste gedeelte van de gevel zijn banden van oranje baksteen ingemetseld. Oorspronkelijk waren alle vensters van hout. De voorgevel (NO) is symmetrisch ingedeeld en bevat in het midden twee topgeveltjes met smalle glas-in-lood-ramen. Voor de linker woning bevindt het venster zich links van de houten deur, die in stijl aansluit bij de deur naar het portaal van zaal II van het veilinggebouw; voor de rechter woning bevindt het venster zich rechts van de deur. In de zijgevels (ZO, NW) bevinden zich enkele vensters. In de achtergevel (ZW) bevinden zich bij beide woningen een venster, deur en uitbouw. In het dakvlak zijn twee dakkapellen geplaatst. Waardering De voormalige dubbele congiërgewoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-funtioneel onderdeel van het bloemenveilingcomplex "Bloemenlust" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele woning gebouwd in 1928/1930 in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J.F. Berghoef. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524239
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele congiergewoning in Aalsmeer

Bloemenlust

Oosteinderweg 247
Aalsmeer
Inleiding Voormalig BLOEMENVEILINGGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex "Bloemenlust", gebouwd in 1921/1922 naar het ontwerp van M. de Kle..

Voormalige kwekerswoning met bloemenschuur

Oosteinderweg 215
Aalsmeer
Inleiding Voormalige KWEKERSWONING met BLOEMENSCHUUR, gebouwd in 1923 naar ontwerp van M. de Klerk (1884 -1923) in de stijl van de Amsterda..

De Zwarte Ruiter

Mr. Jac. Takkade 10
Aalsmeer
Inleiding Incomplete molen, gebouwd in 1778 op de huidige plaats als POLDERMOLEN van de Kleine Noord- of Schinkelpolder ter vervanging van ..

Stommeermolen

Stommeerkade 100
Aalsmeer
Watermolen van de Stommerpolder. Achtkantige bovenkruier eind 18e eeuw, afkomstig uit Leimuiden en in 1920 in Aalsmeer herbouwd ter plaatse ..

In oorsprong als voorbeeld van moderne houtskeletbouw in nieuwe zakelijke trant

Stommeerkade 64
Aalsmeer
In oorsprong als voorbeeld van moderne houtskeletbouw in Nieuwe Zakelijke trant door J. Duiker en B. Bijvoet in opdracht van A. Suermondt in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele congiergewoning in Aalsmeer