Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Zandstulp, dienstwoning in Leusden

Woonhuis

Heetvelderweg 2
3832RV Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van De Zandstulp, dienstwoning

Inleiding De van oorsprong dubbele DIENSTWONING van het type daglonerswoning, bij het landgoed Den Treek is omstreeks 1875 gebouwd. Het huis, genaamd de Zandstulp, is intern verbouwd tot één woonhuis en gemoderniseerd. De deur in de linkerzijgevel is een venster geworden en een venster in de rechterzijgevel is gewijzigd. Het huis is gelegen aan de Heetvelderweg, een van de toegangslanen in de richting van het hoofdgebouw van het landgoed Den Treek. Omschrijving Het evenwijdig aan de weg gelegen woonhuis op rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een geknikt zadeldak gedekt met gesmoorde Oudhollandse pannen. Aan de achterzijde is het dakschild verder doorgetrokken over een uitgebouwd gedeelte. Langs de dakrand zijn geprofileerde windveren aangebracht met gesneden ornamenten en stiepel. Het dakoverstek wordt gedragen door schoren, waarvan die aan de voorzijde gesneden zijn. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband met een geknipte voeg. Hoekpilasters, horizontale banden, wenkbrauwen boven de vensters en verdiepte velden onder de vensters zijn uitgevoerd in gele baksteen. De voorgevel (westzijde) is drie vensterassen breed. Aan weerszijden van een spaarveld is een roedenverdeeld T-schuifvenster voorzien van halve luiken geplaatst met in het bovenlicht een dubbele spitsboogvormige roedenverdeling. De luiken zijn groen (band) en wit (veld) geschilderd. De rechterzijgevel bevat een gemoderniseerd venster op de begane grond en een tweelichts draaivenster op de verdieping. In het uitgebouwde gedeelte bevindt zich een klein rechthoekig klapraam met diefijzer. De linkerzijgevel heeft op de begane grond een gemoderniseerd venster met half luik en een tweelichts draaivenster op de verdieping. In het uitgebouwde gedeelte bevindt zich een klein klapraam als in de rechterzijgevel. De achtergevel heeft rechts een nieuwe ingangspartij en links een opgeklampte deur en halfrond gietijzeren venster. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een daglonerswoning uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Tevens is het van ensemblewaarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel van het landgoed Den Treek. Voorts is het van landschappelijke waarde vanwege de markante ligging aan de Heetvelderweg, een van de belangrijke toegangslanen in de richting van het hoofdgebouw van het landgoed Den Treek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524226
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Zandstulp, dienstwoning in Leusden

Boerderij Wellom en schuur

Heetvelderweg 1
Leusden
Omschrijving onderdeel 4: BOERDERIJ 'WELLOM' MET SCHUUR. Ten zuiden van het hoofdgebouw is een dwarshuisboerderij genaamd Wellom gelegen, ..

Den Treek: Hoofdgebouw

Treekerweg 23
Leusden
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Onderkelderd rode bakstenen, grotendeels gestuct hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de 17de eeuw..

Den Treek: Park

Treekerweg 23
Leusden
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Treek. Deels in structuur en deels in detail ga..

Den Treek: Duiventoren

Treekerweg 23
Leusden
Omschrijving onderdeel 3: DUIVENTOREN. In een weiland ten zuidoosten van het hoofdgebouw staat een houten duiventoren uit ca.1880. De op z..

Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie)

Treekerweg 21
Leusden
Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONING. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgepleisterde dienstwoning (oorspronkelijk oranjerie) ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Zandstulp, dienstwoning in Leusden

Foto's (1)