Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatshek in Leusden

Overig

Hamersveldseweg 51
3833GL Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Begraafplaatshek

Complexonderdeel 1 Het TOEGANGSHEK gesitueerd aan de westzijde van de begraafplaats bij de rooms-katholieke kerk St. Jozef dateert uit 1916. Het hek in de stijl van Berlage is een ontwerp van de architect H. Kroes. Het hek bestaat uit twee hekpijlers op een vierkant grondplan, waartussen een tweevleugelig, draaibaar spijlenhek is geplaatst. Aan de buitenzijde van de hekpijlers staat een lager spijlenhek. De hekpijlers zijn opgetrokken in gele verblendsteen boven een bredere voet van zwarte verblendsteen. De vier hoeken zijn voorzien van profielstenen tussen rode verblendstenen blokken. De pijlers worden bekroond door een keperboogvormige natuurstenen afdekplaat, waarop parafernalia zijn aangebracht. Op de linker pijler staat aan de buitenzijde een duif met olijftak en aan de zijde van de begraafplaats de letter Omega en op de rechter pijler een pauw en de letter Alpha. Alpha en Omega, de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet zijn symbolisch voor Christus. De duif met olijftak staat voor vrede, de pauw voor onsterfelijkheid of opstanding. Het tweevleugelig, draaibaar spijlenhek is aan de bovenzijde getoogd. Aan de onderzijde van het hek is tussen de spijlen een tweede rij halfhoge spijlen geplaatst. De spijlen worden bekroond door een vergulde pijlpunt en de middenstijl door een granaatappel. Het spijlenhek aan weerszijden van de hekpijlers heeft dezelfde keperboogvormige bekroningen boven de verbindingsstijlen als de natuurstenen bekroning van de hekpijlers. Dit motief komt ook terug in de bekroning van de pinakels van de kapel op de begraafplaats. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een toegangshek in de stijl van Berlage uit 1916 van de architect H. Kroes versierd met christelijke symbolen. Tevens is het hekwerk van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de begraafplaats en de aldaar gesitueerde kapel van dezelfde architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatshek in Leusden

Kapel achter St. Jozefkerk

Hamersveldseweg 51
Leusden
Complexonderdeel 2 De KAPEL in neogotische stijl op de rooms-katholieke begraafplaats achter de rooms-katholieke kerk St. Jozef aan de Hame..

Kazemat tussen Langesteeg en Leusbroekerweg

Liniedijk
Leusden
Inleiding: De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de l..

Boerderij 't Claverblad

De Brink 16
Leusden
't Claverblad. BOERDERIJ, blijkens jaartalsteentje in de voorgevel uit 1603. Woonhuis en stal vormen een T-vormige plattegrond. Het gepleist..

Heiligenberg: hoofdinrijhek, siersmeedijzeren spijlenhek

Heiligenbergerweg 3a
Leusden
HOOFDINRIJHEK. Dubbel siersmeedijzeren spijlenhek, dat wellicht dateert uit circa 1750 en staat opgesteld aan de hoofdingang van de buitenp..

Heiligenberg: koetshuis annex woning

Heiligenbergerweg 3a
Leusden
KOETSHUIS ANNEX WONING. Vermoedelijk in oorsprong rond 1815 gebouwd (bestek bouw koetshuis vermeld in een archiefstuk uit 1815) en rond 190..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaatshek in Leusden

Foto's (1)