Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boom: toegangshek in Leusden

Overig

Arnhemseweg 107
3832GK Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1775-1800


Beschrijving van De Boom: toegangshek

Complexonderdeel 6 Het aan de zijde van de Leusbroekerweg gesitueerde mogelijk laat-achttiende-eeuwse TOEGANGSHEK is omstreeks 1880 daar geplaatst. Het is afkomstig van het huis De Briellaerd aan de Achterveldseweg in Barneveld. Het hek markeert de noordelijke ingang van het park van de buitenplaats De Boom. Het hek staat op het zuidelijk landhoofd van een houten brug op ijzeren liggers voorzien van een eenvoudig ijzeren balusterhek. Het toegangshek bestaat uit twee geblokte natuurstenen hekpijlers op een gemetselde voet, en bekroond door een siervaas. Tussen de hekpijlers is een tweevleugelig smeedijzeren spijlenhek geplaatst en aan de buitenzijde een voluutvormig hekwerk. Tussen de twee hekpijlers ligt een natuurstenen dorpel. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een van oorsprong mogelijk laat-achttiende-eeuws toegangshek, herplaatst in 1880 bij het landgoed De Boom. Verder van belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boom: toegangshek in Leusden

De Boom: tuin en parkaanleg

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 1 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij de buitenplaats De Boom dateert uit 1880. Het wordt gekenmerkt door een in landsc..

De Boom: woonhuis

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 2 Het HOOFDHUIS in de vorm van een witgepleisterd eclectisch herenhuis is in de jaren 1879-1881 gebouwd in opdracht van de..

De Boom: Fazantenren, dierenverblijf

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 3 Het DIERENVERBLIJF (fazantenren) in de vorm van een tuinprieel uit omstreeks 1880 is aan de noordzijde van het hoofdgebo..

Jachthuis van De Boom

Geeresteinselaan 79
Woudenberg
Inleiding JACHTHUIS uit 1878/1879 in de stijl van het Eclecticisme, onderdeel van het in de gemeenten Leusden en Woudenberg gelegen compl..

Koetshuis van De Boom

Geeresteinselaan 83
Woudenberg
Inleiding Het KOETSHUIS met WOONHUIS (koetsierswoning) en PAARDENSTAL uit 1878/1879 met stijlinvloeden van het classicisme, behoort tot de..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Boom: toegangshek in Leusden

Foto's (1)