Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boom: wagenschuur in Leusden

Gebouw

Arnhemseweg 105
3832GK Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van De Boom: wagenschuur

Complexonderdeel 5 De WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1880 bevindt zich in het zuidwestelijk deel van het park van het landgoed De Boom nabij de (verbouwde) tuinmanswoning, oranjerie en moestuin. De schuur staat evenwijdig aan de naastgelegen woning en haaks op de moestuin. De schuur op een rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen, waarvan het rechter dakschild verder doorgetrokken is. Aan de voor- en achterzijde zijn eenvoudige windveren aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met strekken of ontlastingsbogen boven venster- en deuropeningen. De asymmetrische voorgevel (oostzijde) bevat een hoge getoogde dubbele deur met daarboven een getoogd zolderluik. Rechts bevindt zich een getoogde staldeur en een halfcirkelvormig gietijzeren venster en links een rondboog gietijzeren roedenvenster. De linkerzijgevel bevat links een deur en een vierruits schuifvenster met rechts daarvan een rondboog gietijzeren roedenvenster. Aan de rechterzijde is tegen de gevel een waterpomp geplaatst. De lagere rechterzijgevel heeft twee getoogde staldeuren met links daarvan een halfcirkelvormig gietijzeren venster. De achtergevel beschikt over een rond venster in de geveltop. De schuur bevat links een werkvloer met daarachter gelegen een dagverblijf met een schouw en oven en rechts een stalruimte. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bakstenen wagenschuur met stalruimte en bakoven uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gebouwd als onderdeel van het nutstuingedeelte van de buitenplaats De Boom. Tevens vanwege de ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524211
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boom: wagenschuur in Leusden

De Boom: oranjerie

Arnhemseweg 105
Leusden
Complexonderdeel 4 De ORANJERIE van het landgoed De Boom, gebouwd omstreeks 1880 ligt in het zuidwestelijk deel van het park evenwijdig aan..

Koetshuis van De Boom

Geeresteinselaan 83
Woudenberg
Inleiding Het KOETSHUIS met WOONHUIS (koetsierswoning) en PAARDENSTAL uit 1878/1879 met stijlinvloeden van het classicisme, behoort tot de..

Jachthuis van De Boom

Geeresteinselaan 79
Woudenberg
Inleiding JACHTHUIS uit 1878/1879 in de stijl van het Eclecticisme, onderdeel van het in de gemeenten Leusden en Woudenberg gelegen compl..

De Boom: tuin en parkaanleg

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 1 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij de buitenplaats De Boom dateert uit 1880. Het wordt gekenmerkt door een in landsc..

De Boom: woonhuis

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 2 Het HOOFDHUIS in de vorm van een witgepleisterd eclectisch herenhuis is in de jaren 1879-1881 gebouwd in opdracht van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Boom: wagenschuur in Leusden