Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boom: oranjerie in Leusden

Tuin Park Landgoed

Arnhemseweg 105
3832GK Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van De Boom: oranjerie

Complexonderdeel 4 De ORANJERIE van het landgoed De Boom, gebouwd omstreeks 1880 ligt in het zuidwestelijk deel van het park evenwijdig aan de tuinmuur van de moestuin. Het is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een gedrukt zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van eenvoudige windveren. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staan verband met een schelpkalkvoeg. Onder de dakgoot bevindt zich een bloklijst van uitgemetselde baksteen. Boven de venster- en deuropeningen zijn getoogde strekken aangebracht. De hoge roedenverdeelde gietijzeren vensters hebben korfboogvormige naar binnen klappende bovenlichten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuidzijde) bevat een dubbele glasdeur met korfboogvormig snijraam in het midden, geflankeerd door een breed venster. De linkerzijgevel heeft links twee vensters met luiken en rechts van het midden een paneeldeur met decoratief roedenverdeeld bovenlicht. De rechterzijgevel bevat vier vensters, waarvan het tweede venster van rechts voorzien is van luiken. Aan de achterzijde bevindt zich een dubbele opgeklampte deur en een venster. Onder de oranjerie ligt een (kolen)kelder met een dubbele koekoek aan de linkerzijde. Waardering De oranjerie is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een oranjerie gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw als onderdeel van de buitenplaats De Boom. Verder van belang vanwege de sobere vormgeving. Als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boom: oranjerie in Leusden

De Boom: wagenschuur

Arnhemseweg 105
Leusden
Complexonderdeel 5 De WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1880 bevindt zich in het zuidwestelijk deel van het park van het landgoed De Boom nabij..

Koetshuis van De Boom

Geeresteinselaan 83
Woudenberg
Inleiding Het KOETSHUIS met WOONHUIS (koetsierswoning) en PAARDENSTAL uit 1878/1879 met stijlinvloeden van het classicisme, behoort tot de..

Jachthuis van De Boom

Geeresteinselaan 79
Woudenberg
Inleiding JACHTHUIS uit 1878/1879 in de stijl van het Eclecticisme, onderdeel van het in de gemeenten Leusden en Woudenberg gelegen compl..

De Boom: tuin en parkaanleg

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 1 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij de buitenplaats De Boom dateert uit 1880. Het wordt gekenmerkt door een in landsc..

De Boom: woonhuis

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 2 Het HOOFDHUIS in de vorm van een witgepleisterd eclectisch herenhuis is in de jaren 1879-1881 gebouwd in opdracht van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Boom: oranjerie in Leusden

Foto's (1)