Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boom: Fazantenren, dierenverblijf in Leusden

Tuin Park Landgoed

Arnhemseweg 107
3832GK Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van De Boom: Fazantenren, dierenverblijf

Complexonderdeel 3 Het DIERENVERBLIJF (fazantenren) in de vorm van een tuinprieel uit omstreeks 1880 is aan de noordzijde van het hoofdgebouw gelegen. Het is een achtkantig, aan vijf zijden gesloten gebouwtje met een zinken roefdak in de vorm van een achtzijdig tentdak, voorzien van een zinken druppellijst en bekroond door een windhaan. Aan de oostzijde bevindt zich een aan drie zijden open loggia met een zeshoekig grondvlak, waarbij het dakoverstek gedragen wordt door twee houten kolommen. De vijf gevels opgetrokken in rode baksteen met accenten in gele en grauwe baksteen, worden geleed door hoekpilasters. Binnen rondboogvormige verdiepte velden is een rond tuimelraam geplaatst of is een rond blind veld aangebracht. Aan de zuidzijde bevindt zich een rondboog onder- en bovendeur met decoratief hang- en sluitwerk. Binnen de loggia en aan de noordzijde zijn vlak boven het maaiveld kleine rondboogvormige openingen aangebracht voor de vogels (fazanten), voorzien van houten binnenluikjes. Waardering Het dierenverblijf is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een dierenverblijf in de vorm van een tuinprieel, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw als onderdeel van de buitenplaats De Boom. Verder van belang vanwege de typologische waarde. Als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boom: Fazantenren, dierenverblijf in Leusden

De Boom: tuin en parkaanleg

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 1 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij de buitenplaats De Boom dateert uit 1880. Het wordt gekenmerkt door een in landsc..

De Boom: woonhuis

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 2 Het HOOFDHUIS in de vorm van een witgepleisterd eclectisch herenhuis is in de jaren 1879-1881 gebouwd in opdracht van de..

De Boom: toegangshek

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 6 Het aan de zijde van de Leusbroekerweg gesitueerde mogelijk laat-achttiende-eeuwse TOEGANGSHEK is omstreeks 1880 daar ge..

Jachthuis van De Boom

Geeresteinselaan 79
Woudenberg
Inleiding JACHTHUIS uit 1878/1879 in de stijl van het Eclecticisme, onderdeel van het in de gemeenten Leusden en Woudenberg gelegen compl..

Koetshuis van De Boom

Geeresteinselaan 83
Woudenberg
Inleiding Het KOETSHUIS met WOONHUIS (koetsierswoning) en PAARDENSTAL uit 1878/1879 met stijlinvloeden van het classicisme, behoort tot de..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Boom: Fazantenren, dierenverblijf in Leusden

Foto's (1)