Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boom: tuin en parkaanleg in Leusden

Tuin Park Landgoed

Arnhemseweg 107
3832GK Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van De Boom: tuin en parkaanleg

Complexonderdeel 1 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij de buitenplaats De Boom dateert uit 1880. Het wordt gekenmerkt door een in landschappelijke stijl aangelegd parkbos voornamelijk in het zuidelijk deel van het park grenzend aan de Heiligenbergerbeek en met uitlopers in noordelijke richting. Het noordelijk deel van het park heeft een meer open karakter met bouwland en weidegrond. Het parkbos aan weerszijden van het hoofdgebouw bestaat uit een groot loofbos met brede lanen beplant met voornamelijk beuken. In de directe omgeving van het hoofdgebouw bevinden zich gazons, rhododendronpartijen, beukenlanen, zoals de oprijlaan vanaf de Arnhemseweg en solitaire bomen, waaronder een rode beuk ten oosten van het huis. Vanuit het hoofdgebouw heeft men via de gazons uitzicht op noordelijk gelegen boomgroepen en op het aan de overzijde van de Arnhemseweg gelegen koetshuis en jachthuis. Het grote gazon aan de zuidzijde van het hoofdgebouw biedt bovendien vrij uitzicht op het huis vanaf de Arnhemseweg. Binnen het westelijk deel van het parkbos is een nutstuingedeelte gesitueerd met een restant van de moestuin met bijbehorende tuinmuur, verder een oranjerie en schuren. Het park wordt van noord naar zuid doorsneden door twee rechte en een slingerende bomenlaan. De meest westelijke laan vanaf de ingang aan de Leusbroekerweg splitst zich halverwege. Vlakbij de splitsing staat een aantal zilveresdoorns. Aan het afgesplitste pad met een slingerend verloop staat een groepje bomen, waaronder verschillende soorten walnootbomen en nog een zilveresdoorn en verderop een groep Krimlindes. Vanuit het huis heeft men via een gazon uitzicht op deze boomgroepen. Op het gazon staat een zonnewijzer. Het slingerende pad komt uit bij de tweede rechte laan, het Schutpad genoemd naar de schut in de Heiligenbergerbeek, uit de tijd dat dit nog een snelstromende beek was. Waardering De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats De Boom is van algemeen belang vanwege de tuinarchitectuur-historische waarde als voorbeeld van een laat-negentiende-eeuwse landschappelijke aanleg met een parkbos aan de zuidzijde grenzend aan de Heiligenbergerbeek, bestaande uit een loofbos, gazons en rhododendronpartijen en een meer open landschap met bouwland en weidegrond aan de noordzijde. Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de aanleg en de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boom: tuin en parkaanleg in Leusden

De Boom: woonhuis

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 2 Het HOOFDHUIS in de vorm van een witgepleisterd eclectisch herenhuis is in de jaren 1879-1881 gebouwd in opdracht van de..

De Boom: Fazantenren, dierenverblijf

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 3 Het DIERENVERBLIJF (fazantenren) in de vorm van een tuinprieel uit omstreeks 1880 is aan de noordzijde van het hoofdgebo..

De Boom: toegangshek

Arnhemseweg 107
Leusden
Complexonderdeel 6 Het aan de zijde van de Leusbroekerweg gesitueerde mogelijk laat-achttiende-eeuwse TOEGANGSHEK is omstreeks 1880 daar ge..

Jachthuis van De Boom

Geeresteinselaan 79
Woudenberg
Inleiding JACHTHUIS uit 1878/1879 in de stijl van het Eclecticisme, onderdeel van het in de gemeenten Leusden en Woudenberg gelegen compl..

Koetshuis van De Boom

Geeresteinselaan 83
Woudenberg
Inleiding Het KOETSHUIS met WOONHUIS (koetsierswoning) en PAARDENSTAL uit 1878/1879 met stijlinvloeden van het classicisme, behoort tot de..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Boom: tuin en parkaanleg in Leusden

Foto's (3)