Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning tuinbaas (Duin en Bosch) in Castricum

Woonhuis

Zeeweg 2 A
1901NZ Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1907-1909
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van Dienstwoning tuinbaas (Duin en Bosch)

Inleiding Voormalige DIENSTWONING van de tuinbaas, deel uitmakend van het complex van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De woning werd in 1907-1909 gebouwd naar ontwerp van architect F.W.M. Poggenbeek in de stijl van het Rationalisme. Het bevindt zich aan de Zeeweg, nabij de dienstingang op de hoek van het perceel dat voor hakhout bestemd was. Omschrijving Op L-vormige plattegrond in grauw/rood bakstenen Vlaams verband opgetrokken bouwvolume onder met rode bouletpannen gedekte, overkragende zadeldaken. De oostelijke, symmetrische gevel heeft een deur met bovenlicht en aan weerszijden een kruiskozijn met onder luiken. In de kap is een dakkapel geplaatst onder een lessenaardak en met een stolpraam. De noordelijke gevel aan de Zeeweg heeft in het midden van het dwarsdeel links openslaande deuren onder drieruits bovenlichten en hierboven een stolpraam. De voordeur met bovenlicht bevindt zich in de terugliggende rechter gevelhelft onder een doorgetrokken dakschild dat rust op houten schoren. Rechts van de voordeur bevindt zich een hoog, smal venster. In de kap een dakkapel als in de oostgevel. De westelijke gevel heeft op de begane grond van links naar rechts een kruiskozijn met onder luiken en twee kleine vensters, en in de top twee stolpramen. De zuidelijke gevel heeft twee schuiframen met elk één luik, links een tuindeur met bovenlicht, en in de top twee stolpramen. Boven de tuindeur bevindt zich in de kap een dakkapel als aan de oostzijde. Waardering De tuinbaaswoning uit 1907-1909 met bijbehorende schuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524205
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning tuinbaas (Duin en Bosch) in Castricum

Nederlands Hervormde Dorpskerk

Kerkpad 1
Castricum
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig, ten dele romaans verder laatmiddeleeuws schip. Iets smaller driezijdig gesloten koor, XV. Westtoren van omstreeks ..

Mannenpaviljoen II De Loet (Duin en Bosch)

Duinenboschweg 3
Castricum
Inleiding Op het terrein van Duin en Bosch gelegen ZIEKENPAVILJOEN (Mannenpaviljoen II) voor mannen. Het in 1905 door F.W.M. Poggenbeek ont..

Administratiegebouw (Duin en Bosch)

Duinenbosch 3
Castricum
Inleiding HOOFDGEBOUW uit 1905-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het in het centrum van het terrein gesitueerde..

Dienstwoning verpleegsters (Duin en Bosch)

Duinenbosch 101
Castricum
Inleiding Op de zuidzijde van het terrein van Duin en Bosch gelegen voormalige DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, in 1921 gebouwd in de sti..

Werkplaats (Duin en Bosch)

Duinenbosch 28
Castricum
Inleiding WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Sch..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning tuinbaas (Duin en Bosch) in Castricum