Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten woonhuizen (Duin en Bosch) in Castricum

Woonhuis

Dr. Ramaerlaan 1
1901KV Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Houten woonhuizen (Duin en Bosch)

Inleiding Groep van drie twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, in 1918 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme ten behoeve van het personeel van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De groep huizen is gelegen aan de zuidzijde van de licht glooiende en gebogen Ramaerlaan. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een groep van zes identieke dubbelwoningen (nrs. 2-20, 26-28). Oorspronkelijk lagen de woningen op het terrein van de inrichting. De woningen bevinden zich in de groenaanleg van de priv├ętuinen, die aansluit op de parkaanleg van de inrichting. De tuinen worden veelal afgesloten door een ijzeren HEKJE als erfscheiding. N.B. Het meest gave woonhuis (nummer 1-3) wordt beschreven. N.B. De woningen zijn op onderdelen gewijzigd. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken gerabatte dubbelwoning onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met eenvoudige windveren en in het midden van de nok een gemetselde schoorsteen. In de kap is een centrale dakkapel onder plat dak geplaatst met per woning dubbele zesruits draairamen met middennaald. Aan de kopse kanten bevindt zich aan de achterzijde een kleine vierkante portaaluitbouw, ook onder een zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen. In deze uitbouw bevindt zich een vierruits paneeldeur. De symmetrische voorgevel heeft per woning een vierruits paneeldeur op de hoek en daarnaast drie gekoppelde kozijnen met schuiframen. De kopse zijgevels hebben in de top een beschot van verticale delen, waarin zich drie eenvoudige ramen bevinden. De achtergevels hebben per woning twee kleine houten vensters. Op het erf bevindt zich een kleine houten berging voor tuingereedschap. Waardering De personeelswoningen uit 1918 met bijbehorende houten bergingen zijn van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Verder vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten woonhuizen (Duin en Bosch) in Castricum

Houten woonhuizen (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan 2
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, tijdelijk bedoeld, in 1918 gebouwd in de stijl van het Tradit..

Spuithuisje (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan t.o. Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding SPUITHUIS van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende bij het complex van de psychiatrische inrichtin..

Zes gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de zuidzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de periode 1912-1916 i..

Opzichterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 30
Castricum
Inleiding Voormalige OPZICHTERSWONING, gebouwd in 1904-1905 voor een van de opzichters bij de bouw van de psychiatrische inrichting Duin en..

Vier gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Van Duurenlaan 4
Castricum
Inleiding Groep van vier twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de noordzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de stijl van het Rat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Houten woonhuizen (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (1)