Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spuithuisje (Duin en Bosch) in Castricum

Gebouw

Dr. Ramaerlaan t.o. Van Duurenlaan 1
1900AA Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1901-1925


Beschrijving van Spuithuisje (Duin en Bosch)

Inleiding SPUITHUIS van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende bij het complex van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De dubbele deur aan de achterzijde is naderhand verhoogd en naar rechts verbreed. Omschrijving Op een vierkante plattegrond in rood/grauw halfsteens verband opgetrokken bouwlichaam onder een flauw hellend, betimmerd en licht overkragend zadeldak op klossen. Het metselwerk wordt verlevendigd door een gepleisterde band op circa 3/5 gevelhoogte. De omgaande plint heeft een afgeschuinde bovenrand, op de hoeken versterkt door een blokje hardsteen. In de voor- en achtergevel bevindt zich een opgeklampte dubbele deur. De deur aan de voorzijde wordt ontlast door een segmentboog met gecementeerde sluit- en aanzetstenen. Waardering Het voormalige spuithuis van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de typologische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spuithuisje (Duin en Bosch) in Castricum

Zes gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de zuidzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de periode 1912-1916 i..

Houten woonhuizen (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan 2
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, tijdelijk bedoeld, in 1918 gebouwd in de stijl van het Tradit..

Opzichterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 30
Castricum
Inleiding Voormalige OPZICHTERSWONING, gebouwd in 1904-1905 voor een van de opzichters bij de bouw van de psychiatrische inrichting Duin en..

Houten woonhuizen (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan 1
Castricum
Inleiding Groep van drie twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, in 1918 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme ten beho..

Dienstwoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 32
Castricum
Inleiding DIENSTWONING, in 1907-1909 gebouwd ten behoeve van de adjunct-directeur van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spuithuisje (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (1)