Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dokterswoning (Duin en Bosch) in Castricum

Woonhuis

Van Oldenbarneveldweg 36
1901KC Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1907-1909
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van Dokterswoning (Duin en Bosch)

Inleiding Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in 1907-1909 ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. Een ijzeren HEKJE als erfscheiding. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale villa's ten behoeve van de directeur, de adjunct-directeur en artsen van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch. Deze villa's, in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein. De artsenwoning op nummer 36 is vrijwel identiek aan de nummers 34 en 38. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken tweelaagse woning onder met rode bouletpannen gedekte (afgewolfde), overkragende zadeldaken. In de kap bevinden zich dakkapellen met vlakke daken en vierruits ramen. De woning heeft een serre-uitbouw en een terras boven de eerste bouwlaag aan de achterzijde. Het basisvenstertype is een schuifraam met zesruits bovenlicht, met luiken op de begane grond. De voorgevel (O), heeft in de risalerende linker gevelhelft zowel op de begane grond als op de verdieping gekoppelde zesruits ramen, en bovenin drie kleine zolderramen met een doorlopende lekdorpel, het middelste raam met een vierruits bovenlicht. De voordeur met twee van sierroosters voorziene ramen heeft het bovenlicht boven een vlakke, door stangen gedragen luifel. Naast de voordeur bevindt zich een venster met achtruits bovenlicht en boven de deur een paar gekoppelde, kleine zesruits ramen. De zuidelijke zijgevel heeft op de begane grond een schuifraam en op de verdieping een gekoppeld schuifraam en in de houten serre zes- en achtruits valramen in het bovenlicht en openslaande tuindeuren. De deuren naar het balkon met een houten balustrade, hebben tweeruits bovenlichten. Aan weerszijden van de centrale schoorsteen bevindt zich een dakkapel met gekoppelde vierruits ramen. De rechter helft van de achtergevel (W) is gelijk aan de linker helft van de voorgevel met dien verstande dat in het onderste kozijn een deur is geplaatst en een paneel. In het midden bevindt zich een venster met achtruits bovenlicht. Een glasdeur met rechts twee gekoppelde kozijnen geeft toegang tot het genoemde terras voorzien van een eenvoudige houten hekwerk. In de uitbouw bevindt zich een eenvoudige glasdeur naar de tuin. De noordelijke zijgevel, onder het afgewolfde zadeldak, heeft een buitentrap met bordes naar een boven het maaiveld gelegen deur en asymmetrisch geplaatste vensters, waaronder één van het basistype en een gekoppeld venster. Waardering De voormalige dokterswoning uit 1907-1909 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Verder van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524197
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dokterswoning (Duin en Bosch) in Castricum

Dokterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 38
Castricum
Inleiding Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (vermoedelijk 1912 of 1914-1917) ten behoeve van een der ..

Dokterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 34
Castricum
Inleiding Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in 1907-1909 ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het..

Dokterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 53
Castricum
Inleiding Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (vermoedelijk 1912 of 1914-1917) ten behoeve van een der ..

Dienstwoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 32
Castricum
Inleiding DIENSTWONING, in 1907-1909 gebouwd ten behoeve van de adjunct-directeur van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwe..

Directeurswoning Fochteloo (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 40
Castricum
Inleiding Voormalige DIRECTEURSWONING, gebouwd in 1907-1909 naar ontwerp van F.W.M. Poggenbeek in de stijl van het Rationalisme. Een ijzere..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dokterswoning (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (1)