Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning (Duin en Bosch) in Castricum

Woonhuis

Van Oldenbarneveldweg 32
1901KB Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1907-1909
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van Dienstwoning (Duin en Bosch)

Inleiding DIENSTWONING, in 1907-1909 gebouwd ten behoeve van de adjunct-directeur van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwerp in de stijl van het Rationalisme is van de hand van F.W.M. Poggenbeek. Een ijzeren HEKJE als erfscheiding. Langs de Van Oldenbarneveldtweg staan zes monumentale villa's ten behoeve van de directeur, de adjunctdirecteur en artsen van Duin en Bosch. Deze herenhuizen in dezelfde stijl opgetrokken en enige zelfs identiek, bevinden zich aan de uiterste rand van het oorspronkelijke ziekenhuisterrein. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond in grauw/rood bakstenen kruisverband opgetrokken tweelaags bouwlichaam onder met rode bouletpannen gedekte, overkragende zadeldaken, met hoog opgemetselde schoorstenen. Het dakschild evenwijdig aan de Van Oldenbarneveldtweg is lager doorgetrokken. De schuifvensters met op de begane grond luiken hebben overwegend zesruits bovenlichten. De voorgevel heeft een zesruits voordeur met bovenlicht. Hiernaast en in de risalerende linker gevelhelft onder de steekkap, alsmede op de verdieping bevinden zich schuifvensters. Boven de voordeur, op de verdieping, bevinden zich drie gekoppelde vierruits ramen. In de kap bevindt zich een eenvoudige dakkapel met plat dak. De topgevel, met beschot heeft drie gekoppelde ramen, het middelste met bovenlicht. De zuidelijke zijgevel heeft in de op een gemetselde onderbouw geplaatste serre openslaande deuren en acht ramen onder vierruits bovenlichten. De balkondeuren boven de serre hebben een bovenlicht met twee vierruits ramen. De indeling van de risalerende linker gevelhelft is gelijk aan die van de voorgevel. Aan de achterzijde (W) bevindt zich een uitbouw over vrijwel de hele lengte met van links naar rechts een gekoppeld kozijn, een achterdeur met bovenlicht, een klein raam en openslaande deuren als boven de serre. Op de verdieping rechts dezelfde openslaande deuren, links een deur met kozijn onder dezelfde vierruits bovenlichten en centraal een klein venster. Onder de centrale steekkap met beschot bevindt zich een gekoppeld kozijn van drie hoge ramen met vierruits bovenlichten. De noordelijke zijgevel is uitgevoerd als topgevel met eenzelfde vensterverdeling als in de andere topgevels, maar zonder beschot. In de gevel zijn een boven het maaiveld gelegen deur en schuifvensters van ongelijke grootte asymmetrisch geplaatst. De strakke indeling van de overige gevels is hier losgelaten. Het INTERIEUR heeft nog de oorspronkelijke indeling. Waardering De voormalige dienstwoning uit 1907-1909 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Verder van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524195
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning (Duin en Bosch) in Castricum

Dokterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 34
Castricum
Inleiding Voormalige DOKTERSWONING, gebouwd in 1907-1909 ten behoeve van een der artsen van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het..

Spuithuisje (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan t.o. Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding SPUITHUIS van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende bij het complex van de psychiatrische inrichtin..

Opzichterswoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 30
Castricum
Inleiding Voormalige OPZICHTERSWONING, gebouwd in 1904-1905 voor een van de opzichters bij de bouw van de psychiatrische inrichting Duin en..

Zes gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de zuidzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de periode 1912-1916 i..

Vier gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Van Duurenlaan 4
Castricum
Inleiding Groep van vier twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de noordzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de stijl van het Rat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (1)