Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch) in Castricum

Woonhuis

Van Duurenlaan 4
1901KX Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1912-1916
Architect: F.W.M. Poggenbeek


Beschrijving van Vier gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Inleiding Groep van vier twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de noordzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de stijl van het Rationalisme in de periode 1912 - 1916 ten behoeve van het personeel van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een groep van zes identieke dubbelwoningen. Oorspronkelijk lagen de woningen op het terrein van de inrichting. De groenaanleg van de priv├ętuinen met een ijzeren HEKJE als erfscheiding sluit aan op de parkaanleg van de inrichting. De straat zelf is licht glooiend en gebogen. De stijl van de woningen is kenmerkend voor de door de architect F.W.M. Poggenbeek ontwikkelde huisstijl voor Duin en Bosch. N.B. Het basistype wordt beschreven. N.B. De woningen zijn op onderdelen gewijzigd. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond en in rode baksteen halfsteens opgetrokken dubbelwoning onder een met rode bouletpannen gedekt mansardedak (nrs. 12/14, 16/18, 20/Prof.Winklerlaan 19) of een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak (nrs. 4-6). De lange zijden hebben houten bakgoten, de korte zijden hebben een overkragende dakrand. Aan de kopse kanten bevindt zich een T-vormige uitbouw, onder lessenaardaken met een dekking als op het hoofddak. In de kap bevindt zich aan de voorzijde een dakkapel onder een glooiend dakschild (bij de mansardedaken) of een plat dak (bij het zadeldak) en met per woning een paar achtruits draairamen. Aan de achterkant zijn de dakkapellen per woning losgekoppeld. Op de nok bevinden zich drie, aan de bovenrand uitgemetselde schoorstenen. Vanaf de omgaande rollaag ter hoogte van de middendorpel van de parterrevensters hebben de gevels een witte pleisterlaa. De gemetselde strekken boven de deuren zijn in de pleisterlaag in het zicht gelaten. De voorgevel heeft per woning een kruiskozijn met in de bovenlichten een zesruits roedenverdeling en onder T-ramen met aan weerszijden opgeklampte luiken, beschilderd met rood-wit zandlopermotief. Aan de buitenkant bevindt zich een hoog geplaatst liggend zesruits venster. De kopse zijgevels hebben de voordeur onder een drieruits bovenlicht en naast de deur een laag geplaatst liggend klein venster. In de naar achter terugliggende uitbouw bevinden zich een liggend venster, een tuindeur en een hoog venster aan de achterzijde. Op de verdieping bevinden zich twee schuiframen met zesruits bovenlicht. De schoorstenen in het midden van de zijgevels zijn uitgebouwd. De achtergevel heeft per woning eenzelfde smal raam als in de achterzijde van de uitbouw en een samengesteld kozijn met openslaande deuren met vierruits bovenlicht, geflankeerd door smalle vensters. Waardering De personeelswoningen uit 1912-1916 zijn van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de vormgeving in de stijl van het rationalisme. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vier gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch) in Castricum

Zes gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch)

Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde stenen WOONHUIZEN aan de zuidzijde van de Van Durenlaan, gebouwd in de periode 1912-1916 i..

Spuithuisje (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan t.o. Van Duurenlaan 1
Castricum
Inleiding SPUITHUIS van de brandweer uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, behorende bij het complex van de psychiatrische inrichtin..

Houten woonhuizen (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan 2
Castricum
Inleiding Groep van zes twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, tijdelijk bedoeld, in 1918 gebouwd in de stijl van het Tradit..

Houten woonhuizen (Duin en Bosch)

Dr. Ramaerlaan 1
Castricum
Inleiding Groep van drie twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, in 1918 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme ten beho..

Dienstwoning (Duin en Bosch)

Van Oldenbarneveldweg 32
Castricum
Inleiding DIENSTWONING, in 1907-1909 gebouwd ten behoeve van de adjunct-directeur van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. Het ontwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vier gekoppelde woonhuizen (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (1)