Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij (Duin en Bosch) in Castricum

Boerderij

Duinenbosch 41
1901NT Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Boerderij (Duin en Bosch)

Inleiding Op het terrein van Duin en Bosch gelegen BOERDERIJ in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd in opdracht van koning Willem I als modelboerderij ten behoeve van de ontginning van de kuststrook. De boerderij, uit de eerste helft negentiende eeuw, is dus ouder dan het omringende complex. Tegenwoordig is de boerderij in gebruik als ziekenhuismuseum. De indeling van het interieur is niet meer oorspronkelijk en de kap vernieuwd. De boerderij ligt in een ruime groenaanleg. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in rood/grauw bakstenen kruisverband opgetrokken bouwlichaam onder een met rode, oude holle pannen gedekt zadeldak met achterschild. Midden op de nok bevindt zich een forse vierkante schoorsteen. Rondom, behalve aan de westzijde, loopt een zwart geschilderde plint. De zuidelijke langsgevel heeft rechts een opgeklampte deur met een klein venster naar het woongedeelte en links de opgeklampte dubbele inrijdeuren. Centraal is een dubbel zesruits raam geplaatst. Tegen de muurplaat is een plank getimmerd waaronder schootankers. De westelijke korte gevel heeft in het gepotdekselde en geteerde beschot een opgeklampte deur naar de voormalige hooizolder. De gepleisterde en oorspronkelijk blinde parterre wordt door twee lisenen in drie travee├źn geleed. De oostelijke korte zijde heeft twee kleine vensters. De noordelijke lange zijde heeft links een ijzeren, zespas rond stalraam, in het midden een eenvoudig rechthoekig zesruitsraam en rechts drie kleine stalramen. Waardering De boerderij uit de eerste helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf voorbeeld van een door koning Willem I gestichte ontginningsboerderij en, in een latere periode, als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in traditioneel-ambachtelijke stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij (Duin en Bosch) in Castricum

Administratiegebouw (Duin en Bosch)

Duinenbosch 3
Castricum
Inleiding HOOFDGEBOUW uit 1905-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het in het centrum van het terrein gesitueerde..

Dienstwoning verpleegsters (Duin en Bosch)

Duinenbosch 101
Castricum
Inleiding Op de zuidzijde van het terrein van Duin en Bosch gelegen voormalige DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, in 1921 gebouwd in de sti..

Werkplaats (Duin en Bosch)

Duinenbosch 28
Castricum
Inleiding WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Sch..

Mortuarium en laboratorium (Duin en Bosch)

Duinenbosch 32
Castricum
Inleiding Voormalig MORTUARIUM/LABORATORIUM uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het pand is gebouwd naar..

Badhuis (Duin en Bosch)

Duinenbosch 26
Castricum
Inleiding Voormalig BADHUIS uit 1921, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het badhuis is gesitueerd aan de oostzijde va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (3)