Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tramremise (Duin en Bosch) in Castricum

Gebouw

Duinenbosch 28
1901NT Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Tramremise (Duin en Bosch)

Inleiding Op het terrein van Duin en Bosch gelegen TRAMREMISE in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd in 1914. Oorspronkelijk bevond de remise zich achter het hoofdgebouw, aan de tramspoorbaan van Duin en Bosch naar station Castricum. De tram reed van 1914-1920 op paardenkracht, daarna electrisch. In 1938 is de lijn opgeheven. N.B. De remise is op onderdelen gewijzigd. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond, in gerabatte delen opgetrokken bouwlichaam onder een met rode holle pannen gedekt zadeldak met doorlopend, licht geknikt linker dakschild en rechte, fijn geprofileerde windveren. Het houtskelet is op een in rood/grauw bakstenen kruisverband gemetselde plint geplaatst. Aan de lange zijden goten op klossen. De op het zuidwesten gelegen voorgevel heeft links een paar getoogde paneeldeuren. Rechts bevond zich oorspronkelijk een grote doorgang met dubbele deur. De linkerzijgevel (NW) heeft rechts een liggend achtruits raam en links een deur geflankeerd door twee dezelfde ramen. In de achtergevel (NO) bevond zich oorspronkelijk eveneens een doorgang als voor. De rechterzijgevel (ZO) heeft twee twaalfruits vensters en in het midden twee gekoppelde zesruits schuifvensters. Waardering De tramremise uit 1914 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Als onderdeel van het industriƫle erfgoed. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524187
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tramremise (Duin en Bosch) in Castricum

Administratiegebouw (Duin en Bosch)

Duinenbosch 3
Castricum
Inleiding HOOFDGEBOUW uit 1905-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het in het centrum van het terrein gesitueerde..

Dienstwoning verpleegsters (Duin en Bosch)

Duinenbosch 101
Castricum
Inleiding Op de zuidzijde van het terrein van Duin en Bosch gelegen voormalige DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, in 1921 gebouwd in de sti..

Werkplaats (Duin en Bosch)

Duinenbosch 28
Castricum
Inleiding WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Sch..

Mortuarium en laboratorium (Duin en Bosch)

Duinenbosch 32
Castricum
Inleiding Voormalig MORTUARIUM/LABORATORIUM uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het pand is gebouwd naar..

Badhuis (Duin en Bosch)

Duinenbosch 26
Castricum
Inleiding Voormalig BADHUIS uit 1921, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het badhuis is gesitueerd aan de oostzijde va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tramremise (Duin en Bosch) in Castricum