Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Magazijn/werkplaats (Duin en Bosch) in Castricum

Gebouw

Duinenbosch 41
1901NT Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Magazijn/werkplaats (Duin en Bosch)

Inleiding Voormalig MAGAZIJN/WERKPLAATS van de tuindienst uit 1918, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De buitengeels zijn tot aan de tussendorpels van de parterrevensters opgetrokken in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met platvolle voeg en daarboven gepleisterd en witgesausd. De vensters hebben contrasterende strekken van rode baksteen. In alle gevels bevinden zich schootankers ter hoogte van de zoldervloer. De kopse west- en oostgevel zijn uitgevoerd als een puntgevel met rechte windveren. De langsgevels worden bovenaan beëindigd door een bakgoot op geprofileerde klossen. De westgevel heeft rechts van het midden een paneeldeur met drieruits bovenlicht en links hiervan twee kleine hoog aangebrachte vensters. In de bovengevel bevinden zich twee vierruits zoldervensters. De zuidgevel is van links naar rechts voorzien van een negenruits venster, twee kruisvensters met vierruits onderramen en tweeruits bovenlichten, en een kleiner kruisvenster met tweeruits onder- en bovenramen. In de symmetrische westgevel bevinden zich twee zesruits liggende parterrevensters en middenboven een opgeklampte dubbele deur waarboven een strek van rode baksteen en een hijsbalk. De noordgevel heeft rechtsboven twee gekoppelde tweeruits ramen, in het midden twee kruisvensters als in de zuidgevel, en links twee gekoppelde deuren met drieruits bovenlichten (de rechter leidt naar de kelder, de linker naar de zolder). Het INTERIEUR is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een keuken met granito aanrecht en drie vaste kasten met paneeldeur, en een van buiten af bereikbare kelder waarboven een eveneens van buiten af toegankelijke en door wanden van kraaldelen geflankeerde laddertrap naar de ongedeelde zolder. De laatste heeft een met brede delen beschoten gordingenkap. Waardering Het voormalig magazijn/werkplaats met bijbehorend interieur van de tuindienst is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de eenvoudige vormgeving. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524185
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Magazijn/werkplaats (Duin en Bosch) in Castricum

Administratiegebouw (Duin en Bosch)

Duinenbosch 3
Castricum
Inleiding HOOFDGEBOUW uit 1905-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het in het centrum van het terrein gesitueerde..

Dienstwoning verpleegsters (Duin en Bosch)

Duinenbosch 101
Castricum
Inleiding Op de zuidzijde van het terrein van Duin en Bosch gelegen voormalige DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, in 1921 gebouwd in de sti..

Werkplaats (Duin en Bosch)

Duinenbosch 28
Castricum
Inleiding WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Sch..

Mortuarium en laboratorium (Duin en Bosch)

Duinenbosch 32
Castricum
Inleiding Voormalig MORTUARIUM/LABORATORIUM uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het pand is gebouwd naar..

Badhuis (Duin en Bosch)

Duinenbosch 26
Castricum
Inleiding Voormalig BADHUIS uit 1921, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het badhuis is gesitueerd aan de oostzijde va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Magazijn/werkplaats (Duin en Bosch) in Castricum