Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren (Duin en Bosch) in Castricum

Nijverheid Industrie

Duinenbosch 19
1901NT Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1908
Architect: J. Scholtens


Beschrijving van Watertoren (Duin en Bosch)

Inleiding WATERTOREN uit 1908-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. De ten noorden van het economiegebouw gesitueerde watertoren werd ontworpen door J. Scholtens, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. Met het toezicht op de uitvoering werd hoofdopzichter A. van Vliet belast. De uitvoering van het reservoir was in handen van F.A. Neuman, Eschweiler (D). Het met behulp van vijf 36 tot 60 m diepe boorputten opgepompte duinwater werd na te zijn ontijzerd en gefilterd opgeslagen in een waterkelder van waaruit het naar het reservoir van de watertoren werd geperst. In 1936 is de watertoren voorzien van een extra ommanteling van staal en in 1965 is er rond de reservoir-ommanteling een omloop aangebracht. De toren heeft tot eind 70-er jaren dienst gedaan voor de eigen watervoorziening van het Provinciaal Ziekenhuis. Omschrijving De 33,50 meter hoge toren heeft een betonnen fundering waarop een achthoekig basement dat evenals de ronde schacht erboven taps toeloopt. Het basement is opgetrokken in bruinrode waalsteen in kruisverband met snijvoeg en aan drie zijden voorzien van een getoogd negenruits venster van gietijzer. In de zuidzijde bevindt zich een terugliggende getoogde deur waarin een zesruits raam. De overgang van het achthoekige basement naar de ronde schacht wordt gevormd door een gepleisterde waterlijst waaronder een fries van gesmoorde baksteen. De in rode baksteen opgetrokken schacht telt tien getoogde zesruits vensters van gietijzer: in de west- en oostkant drie boven elkaar en in de noord- en zuidzijde twee. De ommanteling van het hoogreservoir heeft een flauwhellend kegeldak voorzien van een overstek en een lantaarn. In de ommanteling bevinden zich enkele kleine vensters. Het INTERIEUR is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een met gele baksteen bestrate parterrevloer, ijzeren ladders en een geklonken ijzeren hoogreservoir met een diameter van 5 meter en een inhoud van 50 kubieke meter. Het reservoir rust op een bodem van het type Intze 1. Waardering De watertoren met bijbehorend interieur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vamwege de industriële waarde en vanwege het ontwerp van de hand van ingenieur J. Scholtens. Verder als markant onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524182
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Castricum
Castricum Watertoren 1394.JPG
Plaats Castricum
Bouwjaar 1908
Hoogte 33,4 m
Inhoud 50 m³
Architect(en) Fa. Neuman

De watertoren in Castricum is ontworpen door architect Fa. Neuman en werd gebouwd in 1908.

De watertoren heeft een hoogte van 33,4 meter en heeft één waterreservoir van 50 m3.

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren (Duin en Bosch) in Castricum

Administratiegebouw (Duin en Bosch)

Duinenbosch 3
Castricum
Inleiding HOOFDGEBOUW uit 1905-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het in het centrum van het terrein gesitueerde..

Dienstwoning verpleegsters (Duin en Bosch)

Duinenbosch 101
Castricum
Inleiding Op de zuidzijde van het terrein van Duin en Bosch gelegen voormalige DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, in 1921 gebouwd in de sti..

Werkplaats (Duin en Bosch)

Duinenbosch 28
Castricum
Inleiding WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Sch..

Mortuarium en laboratorium (Duin en Bosch)

Duinenbosch 32
Castricum
Inleiding Voormalig MORTUARIUM/LABORATORIUM uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het pand is gebouwd naar..

Badhuis (Duin en Bosch)

Duinenbosch 26
Castricum
Inleiding Voormalig BADHUIS uit 1921, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het badhuis is gesitueerd aan de oostzijde va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren (Duin en Bosch) in Castricum

Foto's (1)