Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verpleegstershuis (Duin en Bosch) in Castricum

Woonhuis

Duinenbosch 5
1901NT Castricum
Noord Holland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Verpleegstershuis (Duin en Bosch)

Inleiding Op het terrein van Duin en Bosch gelegen VERPLEEGSTERSHUIS uit 1916. Het gebouw is ontworpen in de stijl van het Rationalisme met kenmerken van de Chalet-stijl. Het bevindt zich pal ten noordwesten van het hoofdgebouw (administratie). Op de verdieping was ruimte voor 20 verpleegsters. Beneden waren eet- en conversatiezalen. N.B. De moderne aanbouwen tegen de achtergevel maken geen deel uit van de bescherming. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in halfsteens verband opgetrokken tweelagig bouwwerk onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak met steekkappen. In de kap bevinden zich dakkapellen onder zadeldaken. De verdiepingslaag is aan de voorzijde witgepleisterd. De aanzetblokken van de strekken en de lekdorpels van de kozijnen zijn in hardsteen uitgevoerd. De symmetrische voorgevel op het zuiden heeft twee hoekrisalieten en centraal in de kap een dakkapel. De deuren aan de binnenzijde van de risalieten hebben een hardstenen latei onder een gemetseld drieruits bovenlicht. De deuren in het terugliggend deel bevinden zich onder een strek. De vensters zijn gekoppeld met vierruits bovenlicht. De risalieten hebben in de vakwerk topgevel een drieruits venster, waarvan het middelste hoger is. De dakkapel heeft een beschot met daaronder drie gekoppelde vierruits vensters. De rechter zijgevel (oost) heeft op de begane grond vier T-ramen met achtruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich tussen twee vergelijkbare vensters twee smalle vensters met een vierruits bovenlicht. De dakkapel is als die aan de voorgevel maar met een andere roedeverdeling. De andere zijgevel (west) heeft op de begane grond een T-raam met een zesruits bovenlicht en draairamen onder een achtruits bovenlicht. Op de verdieping zijn twee vensters geplaatst met een vierruits bovenlicht en een T-raam met een achtruits bovenlicht. De vrijwel symmetrische achtergevel heeft rechts op de begane grond drie en op de verdieping twee smalle zesruits vensters en in het trappenhuis daarnaast twee hoge en twee lage vensters. Het rechterdeel heeft in afwijking op de begane grond twee schuifvensters met achtruits bovenlichten. Tussen de beide trappenhuizen bevinden zich op de verdieping zeven T-ramen met achtruits bovenlichten. In de kap zijn drie dakkapellen opgenomen met in de driedeling van het venster een verticale roedeverdeling. Waardering Het voormalige verpleegstershuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in stijl van het Rationalisme met kenmerken van de chalet-stijl. Vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524179
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verpleegstershuis (Duin en Bosch) in Castricum

Administratiegebouw (Duin en Bosch)

Duinenbosch 3
Castricum
Inleiding HOOFDGEBOUW uit 1905-1909, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het in het centrum van het terrein gesitueerde..

Dienstwoning verpleegsters (Duin en Bosch)

Duinenbosch 101
Castricum
Inleiding Op de zuidzijde van het terrein van Duin en Bosch gelegen voormalige DIENSTWONINGEN voor verpleegsters, in 1921 gebouwd in de sti..

Werkplaats (Duin en Bosch)

Duinenbosch 28
Castricum
Inleiding WERKPLAATS uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Deze door architect Poggenbeek en ingenieur Sch..

Mortuarium en laboratorium (Duin en Bosch)

Duinenbosch 32
Castricum
Inleiding Voormalig MORTUARIUM/LABORATORIUM uit 1904-1905, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het pand is gebouwd naar..

Badhuis (Duin en Bosch)

Duinenbosch 26
Castricum
Inleiding Voormalig BADHUIS uit 1921, deel uitmakend van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Het badhuis is gesitueerd aan de oostzijde va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verpleegstershuis (Duin en Bosch) in Castricum