Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Chocoladehal, cacaofabriek Van Boon in Wormerveer

Nijverheid Industrie

Dick Laanplein 1
1521HT Wormerveer (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1919
Architect: Mart J. Stam


Beschrijving van Chocoladehal, cacaofabriek Van Boon

Inleiding FABRIEKSGEBOUW, de zogenaamde chocoladehal, gebouwd in 1919 in gewapend beton naar ontwerp van mart J. Stam en behorende tot het complex Cacaofabriek Boon. Het fabrieksgebouw is net als 'De Arend' een monolietbouw van gewapend beton, met in het zicht gelaten skelet. In constructief opzicht is het skelet van de chocoladehal een stap verder ontwikkeld dan dat van 'De Arend' dat nog door balken gedragen wordt. Omschrijving Langgerekt tweelaags fabrieksgebouw op nagenoeg rechthoekig grondplan van circa 48 bij 24 meter, bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak. Het fabrieksgebouw is een monolietbouw van gewapend beton, met in het zicht gelaten skelet. De hal heeft paddestoelvloeren: balkloze vloeren op kolommen die aan de kop achtzijdig uitwaaieren tot een brede plaat en naadloos overgaan in de vloer. De beide bouwlagen van het gebouw tellen vijf rijen van negen kolommen met een veldwijdte van 6 bij 6 meter. Zo staan er 21 achtkantige kolommen vrij in de ruimte, de andere vormen de in het zicht gelaten gevelkolommen. De lange gevels hebben acht traveeën, de kopgevels vier. De traveeën zijn onderverdeeld door telkens drie smalle rijen van betonnen stijlen. Net als bij 'De Arend' bevinden zich bovenin deze vakken houten meerruits vensters en is onderin deze vakken verticaal metselwerk in rode baksteen zichtbaar. Bij enkele vakken is één van de smalle betonstijlen weggelaten om ruimte te maken voor dubbele deuren en laaddeuren op de verdieping, waarboven aan beide langsgevels een betonnen hijsbalk met afgeronde kop uitsteekt. De bovenzijde van de gevels heeft rondom een naar achter hellende borstwering die wordt gevormd door een voortzetting van genoemde kolom- en tussenstijlen met daartussen de plaatsing van verticaal metselwerk in rode baksteen. Aan de voet van de borstwering eindigen de hellende betonnen delen in een afgeronde uitkraging. Waardering Het gaaf bewaard gebleven tweelaagse fabrieksgebouw, de voormalige chocoladehal uit 1919 is van algemeen belang wegen cultuur- , architectuur- en industrieelhistorische waarde als vroeg en goed ontworpen voorbeeld van betonskeletbouw in Nederland naar ontwerp van Mart J. Stam in expressionistische stijl met Art Déco invloeden, en wegens de aanwezigheid van paddestoelvloeren die van innovatief belang zijn voor de ontwikkeling van de betonskeletbouw. Het gebouw heeft ensemblewaarde in relatie tot het vierlaagse fabrieksgebouw 'De Arend' dat eveneens behoort tot het complex van de Cacaofabriek Boon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524081
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Chocoladehal, cacaofabriek Van Boon in Wormerveer

De Arend, cacaofabriek Van Boon

Dick Laanplein 1
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Vrijstaand symmetrisch FABRIEKSGEBOUW genaamd 'De Arend' gebouwd in 1916 in gewapend beton naar ontwerp van Mart J. Stam, onderde..

Houten huis (gesloopt in 1979, herbouwd in 1980)

Noordeinde 1A
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Houten huis met overkragende verdieping en overkragende puntgevel, XVIII.

Herenhuis in neo-classicistische trant

Marktstraat 91
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding In de as van de Marktstraat gelegen houten HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in neo-classicistische trant en vanaf 1879 in gebruik als..

Hervormde kerk

Noordeinde 21
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
HERV. KERK. Eenbeukig schip met driezijdige sluiting, 1639, met zuiderdwarsarm uit 1767 en zuidelijke portaalaanbouw, XVIII B. Zuidelijke to..

Pakhuis Java

Veerdijk 43
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Voormalig PAKHUIS 'Java', gebouwd in 1907 in een mengvorm van Eclectische, Neo-Romaanse trant en Overgangsarchitectuur, deel uitm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)