Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hilverbeek, koetshuis en oranjerie in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Leeuwenlaan 1
1243KA 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1808


Beschrijving van Hilverbeek, koetshuis en oranjerie

Omschrijving van het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE (6): Koetshuis annex oranjerie van het complex historische buitenplaats Hilverbeek. Ten oosten van het hoofdhuis gelegen koetshuis, dat gebouwd werd in 1808, na de afbraak van de oorspronkelijke bouwhuizen. In 1831 werd dit koetshuis vergroot door de aanbouw van een oranjerie aan de zuidwestzijde. Het gepleisterde koetshuis is een nagenoeg vierkant gebouw van één bouwlaag onder een flauw hellend met pannen gedekt mansarde dak. In de oostgevel bevinden twee dubbele deuren en een roedeverdeeld schuifraam. Het bovenste paneel van de deuren is uitgevoerd met cirkelvormig glas. Ook de tonvormige dakkapel met hijsbalk aan deze zijde heeft een rond venster. In het koetshuis is vanouds een woning ondergebracht geweest. De deur en de roedeverdeelde vensters met luiken bevinden zich in de zuidgevel. De tegen de westgevel gebouwde oranjerie is rechthoekig van vorm met een plat of zeer flauw hellend dak. Het gepleisterde gebouw telt één bouwlaag en wordt afgesloten met een kroonlijst. De voorgevel is vijf traveeën breed met een geaccentueerde hoekpartij in de vorm van pilasters onder de risalerende kroonlijst. De indeling van de voorgevel is symmetrisch met in het midden de roedeverdeelde glasdeur met twee roedeverdeelde vensters aan weerszijden. Rechts op de kroonlijst staat een natuurstenen borstbeeld van een vrouwenfiguur, mogelijk van oudere oorsprong dan de oranjerie. Een tweede beeld van een mannenfiguur, dat links stond is verdwenen. Waardering Het koetshuis annex oranjerie is van algemeen belang vanwege: - zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde met het tuinmanshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524071
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hilverbeek, koetshuis en oranjerie in 's Graveland

Koetshuis met dienstwoning en orangerie

Leeuwenlaan 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Koetshuis met dienstwoning en orangerie mansardedak begin XIX.

Hilverbeek, moestuinensemble met tuinmanswoning en slangenmuur

Leeuwenlaan 3
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving MOESTUINENSEMBLE met TUINMANSWONING en SLANGENMUUR (3): Het moestuinensemble van het complex historische buitenplaats Hilverb..

Hilverbeek

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van het HOOFDHUIS (1): Het nagenoeg vierkante hoofdhuis van het complex historische buitenplaats Hilverbeek, gebouwd in de pe..

Hilverbeek, historische tuin- en parkaanleg

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van de HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2): Historische parkaanleg van het complex historische buitenplaats Hilverbeek. Van de ..

Hilverbeek, brug met teogangshek

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving BRUG MET TOEGANGSHEK (4): Brug met toegangshek bij het complex historische buitenplaats Hilverbeek, gelegen over de waterloop..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hilverbeek, koetshuis en oranjerie in 's Graveland