Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stuw annex verdeelwerk S11 in Venray

Weg En Waterwerk

op grens gemeente Oploo. (bij)
5800AA Venray
Limburg

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Stuw annex verdeelwerk S11

Inleiding. Op de grens met de gemeente Oploo, St.Anthonis en Ledeacker ligt in het Defensiekanaal een betonnen stuw annex verdeelwerk (S11). Deze behoort tot het oorspronkelijke ontwerp van het Defensiekanaal en dateert uit 1939. Door middel van het verdeelwerk kon de hoogte van de waterstand in het Defensiekanaal worden geregeld: overtollig water werd en wordt in oostelijke richting naar het Afleidingskanaal afgevoerd en uiteindelijk, via de Molenbeek, op de Maas geloosd. Het verdeelwerk wordt verdedigd door de S-kazemat K59. Omschrijving. Het verdeelwerk bestaat uit een tweetal stuwen: aan de noordelijke zijde staat in het Defensiekanaal een standaard betonnen stuw als beschreven in de complexomschrijving. Van belang is dat de oorspronkelijke, aan de bovenzijde getande schuif, inclusief een deel van de oorspronkelijke handbediende bewegingsinstallatie (aan de westelijke zijde), nog aanwezig is. Ook de betonnen stuwvloer- en wanden zijn nog op hun plaats. Aan de oostelijke zijde bevindt zich een kleinere, vaste stuw, die deel uitmaakt van de betonnen stuwwand. Door deze stuw vloeit het overtollige water via het Afleidingskanaal af naar de Maas. De schuif in de stuw is niet meer aanwezig. Waardering. Het verdeelwerk is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in het aanpassen van de waterhuishouding voor militaire doeleinden. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De anti-tankgracht heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524060
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stuw annex verdeelwerk S11 in Venray

Kazemat K59

Merseloseweg bij 1S-KazK59
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K58 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K59, daterende uit 1939-194..

Kazemat K56

Merseloseweg bij 1S-KazK56
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K55 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K56, daterende uit 1939-194..

Kazemat K57

Merseloseweg bij 1S-KazK57
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K56 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K57, daterende uit 1939-194..

Kazemat K58

Merseloseweg bij 1S-KazK58
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K57 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K58, daterende uit 1939-194..

Kazemat K54

Merseloseweg bij 1S-KazK54
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K53 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K54, daterende uit 1939-194..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stuw annex verdeelwerk S11 in Venray