Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K59 in Venray

Militair Object

Merseloseweg bij 1S-KazK59
5800AA Venray
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat K59

Inleiding. Ten noorden van kazemat K58 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K59, daterende uit 1939-1940. De kazemat kan frontaal vuur geven op een naast gelegen betonnen verdeelwerk annex stuw (S11), welke naast de regulering van de waterstand ook voor de overschrijding van het kanaal gebruikt zou kunnen worden. De wal ter plaatse is grotendeels afgegraven. Enkele meters ten noorden van de kazemat ligt de provinciegrens en komt de stelling op Brabants grondgebied. Omschrijving. De kazemat heeft door de naoorlogse herverkaveling van het oostelijk gelegen voorterrein van het kanaal geen historisch-ruimtelijke relatie meer met dit open terrein. Wel heeft de kazemat een duidelijke relatie met de er naast gelegen stuw. Met de linker vuurmond kan hier frontaal vuur op worden geleverd. Aan de frontzijde zijn de (gedeeltelijk afgezaagde) profieldragers voor de plankiers aan de frontzijde duidelijk aanwezig. Deze plankiers (niet meer aanwezig) vormden het inspectiepad langs de stelling. De kazemat is gaaf en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Voor een uitgebreide beschrijving van het type kazemat verwijzen we naar de complexomschrijving (Peel-Raamstelling gemeente Venray, nummer: 568400). Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524059
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K59 in Venray

Kazemat K56

Merseloseweg bij 1S-KazK56
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K55 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K56, daterende uit 1939-194..

Kazemat K57

Merseloseweg bij 1S-KazK57
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K56 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K57, daterende uit 1939-194..

Kazemat K58

Merseloseweg bij 1S-KazK58
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K57 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K58, daterende uit 1939-194..

Stuw annex verdeelwerk S11

op grens gemeente Oploo. (bij)
Venray
Inleiding. Op de grens met de gemeente Oploo, St.Anthonis en Ledeacker ligt in het Defensiekanaal een betonnen stuw annex verdeelwerk (S11)..

Kazemat K54

Merseloseweg bij 1S-KazK54
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K53 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K54, daterende uit 1939-194..

Kaart & Routeplanner