Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K58 in Venray

Militair Object

Merseloseweg bij 1S-KazK58
5800AA Venray
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat K58

Inleiding. Ten noorden van kazemat K57 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K58, daterende uit 1939-1940. De wal ter plaatse is minder afgegraven dan elders in de stelling. Omschrijving. De kazemat heeft door de na-oorlogse herverkaveling van het oostelijk gelegen voorterrein van het kanaal geen historisch-ruimtelijke relatie meer met dit open terrein. De kazemat is gaaf en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Voor een uitgebreide beschrijving van het type kazemat verwijzen we naar de complexomschrijving (Peel-Raamstelling gemeente Venray, nummer: 568400). Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524058
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K58 in Venray

Kazemat K59

Merseloseweg bij 1S-KazK59
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K58 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K59, daterende uit 1939-194..

Kazemat K56

Merseloseweg bij 1S-KazK56
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K55 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K56, daterende uit 1939-194..

Kazemat K57

Merseloseweg bij 1S-KazK57
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K56 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K57, daterende uit 1939-194..

Stuw annex verdeelwerk S11

op grens gemeente Oploo. (bij)
Venray
Inleiding. Op de grens met de gemeente Oploo, St.Anthonis en Ledeacker ligt in het Defensiekanaal een betonnen stuw annex verdeelwerk (S11)..

Kazemat K54

Merseloseweg bij 1S-KazK54
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K53 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K54, daterende uit 1939-194..

Kaart & Routeplanner