Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K44 in Venray

Militair Object

Deurneseweg bij 101S-KazK44
5800AA Venray
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat K44

Inleiding. Ten noorden van kazemat K43, en even ten zuiden van de Deurnese weg, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K44, daterende uit 1939-1940. De wal ter plaatse is grotendeels afgegraven. Omschrijving. De kazemat heeft door de aanplant op de oostelijk gelegen voorterrein van het kanaal geen relatie meer met de open schootsvelden die even ten zuiden van de brug (Zeilbergse weg) nog zo duidelijk aanwezig zijn. De kazemat is gaaf en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Voor een uitgebreide beschrijving van het type kazemat verwijzen we naar de complexomschrijving (Peel-Raamstelling gemeente Venray, nummer: 568400). Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524044
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K44 in Venray

Kazemat K42

Deurneseweg bij 101S-KazK42
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K41, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K42, daterende uit 1939-194..

Kazemat K43

Deurneseweg bij 101S-KazK43
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K42, en even ten zuiden van de Deurnese weg, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal ..

Kazemat K45

Deurneseweg bij 101S-KazK45
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K44 en even ten noorden van de Deurnese weg, staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal..

Kazemat K40

Deurneseweg bij 101S-KazK40
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K39 en iets ten noorden van de brug, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kaz..

Kazemat K41

Deurneseweg bij 101S-KazK41
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K40 en iets ten noorden van de brug, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kaz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazemat K44 in Venray