Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K34 in Venray

Militair Object

Timmermannsweg bij 1S-KazK34
5800AA Venray
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat K34

Inleiding. Ten noorden van kazemat K33, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K34, daterende uit 1939-1940. De wal ter plaatse is gedeeltelijk afgegraven. Omschrijving. De kazemat staat aan de westelijke zijde van een lokale zandweg welke tussen de smalle strookvormige percelen van de vooroorlogse ontginningsboerderijen naar de anti-tankgracht loopt. Vanuit het middelste schietgat kan de kazemat frontaal vuur op dit weggetje uitbrengen. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Voor een uitgebreide beschrijving van het type kazemat verwijzen we naar de complexomschrijving (Peel-Raamstelling gemeente Venray, nummer: 568400). Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524034
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K34 in Venray

Kazemat K33

Timmermannsweg bij 1S-kazK33
Venray
Inleiding. Ter hoogte van stuw S7, bedoeld om het water van het Defensie- of Peelkanaal in 'vakken' te kunnen verdelen, staat op de westeli..

Kazemat K35

Timmermannsweg bij 1S-KazK35
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K34, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K35, daterende uit 1939-194..

Stuw annex verdeelwerk S7

Timmermannsweg bij 1
Venray
Inleiding. Enkele meters ten noorden van S-kazemat K33 ligt dwars in het Defensiekanaal stuw annex verdeelwerk S7. Deze behoort tot het oor..

Kazemat K36

Timmermannsweg bij 1S-KazK36
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K35, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K36, daterende uit 1939-194..

Kazemat K37

Timmermannsweg bij 1S-KazK37
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K36, staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K37, daterende uit 1939-194..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazemat K34 in Venray