Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat K30 in Venray

Militair Object

Timmermannsweg bij 1S-kazk30
5800AA Venray
Limburg

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat K30

Inleiding. Even ten noorden van het acces van Griendtsveen staat aan het Defensie- of Peelkanaal de S-KAZEMAT K30, daterende uit 1939-1940. De wal is ter plaatse nog aanwezig (ofschoon grotendeels afgegraven), de kazemat staat op de westelijke kade van de gracht. Omschrijving. De kazemat staat aan de westelijke zijde van een lokale zandweg welke tussen de smalle strookvormige percelen van de vooroorlogse ontginningsboerderijen naar de anti-tankgracht loopt. Vanuit het middelste schietgat kan de kazemat frontaal vuur op dit weggetje uitbrengen. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Voor een uitgebreide beschrijving van het type kazemat verwijzen we naar de complexomschrijving (Peel-Raamstelling gemeente Venray, nummer: 568400). Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524030
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat K30 in Venray

Kazemat K31

Timmermannsweg bij 1S-kazK31
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K30 staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K31, daterende uit 1939-1940..

Kazemat K32

Timmermannsweg bij 1S-kazK32
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K31 staat op de westelijk kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K32, daterende uit 1939-1940..

Wal

Merseloseweg bij 1
Venray
Inleiding. Direct ten westen van het Defensiekanaal werd in 1939 met behulp van de uit het kanaal afkomstige aarde een WAL opgeworpen, aan ..

Defensie- of Peelkanaal

Merseloseweg bij 1
Venray
Inleiding. Toen in 1937 was besloten om de Peel-Raamstelling ook noordelijk van het moeilijk begaanbare en gemakkelijk op de accessen te ve..

Kazemat K27

Deurneseweg 1
Griendtsveen (Gemeente Horst aan de Maas)
Inleiding Even ten zuiden van de spoorlijn Eindhoven-Venlo staat in een bosje, en in de bocht van de weg die de spoorlijn kruist, de S-KAZE..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazemat K30 in Venray