Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinhuis in Venray

Tuin Park Landgoed

Stationsweg 46
5803AC Venray
Limburg

Bouwjaar: 1905-1907


Beschrijving van Tuinhuis

Inleiding. TUINHUIS in de tuin achter Paviljoen J van het St. Servatiusgesticht. Het tuinhuis is gebouwd omstreeks 1905-1908 en is gesitueerd in de zuidoostelijke hoek op een kunstmatige verhoging uitziend over de tuin. Omschrijving. Het vrijstaande houten tuinhuis is gebouwd op een rechthoekige voetplaat met zwartgeteerde plint. De wanden van het bouwwerk, dat uit een constructie van stijlen en regels bestaat, zijn met verticale houten delen dichtgezet. Aan de voorzijde is het tuinhuis voorzien van een groot drielicht met aan de bovenzijde rondboogvormig afgesloten ramen. De ramen zijn gevuld met een decoratieve gebogen roedeverdeling. Het middelste hogere raam wordt halverwege onderbroken door een gesloten veld. De voorgevel heeft voorts een beschot van diagonale houten delen, in de borstwering uitgevoerd in keperverband. Het houten gebouwtje wordt afgedekt met een overstekend zadeldak met de nokrichting dwars op de voorgevel. Langs de zijgevels heeft het dak fors overstekende bakgoten op houten korbelen. De voorzijde is afgewerkt met een eindspant met rondboog, als omlijsting voor het genoemde middenvenster. Het spant is versierd met uitgezaagde vullingstukken. Waardering. Het tuinhuis in de tuin van Paviljoen J bezit algemeen belang en is van cultuur-historische en architectuur-historische waarde als functioneel en verfraaiend onderdeel van een van de patiƫntentuinen van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk heeft bouwhistorische en architectuur-historische waarde vanwege de toegepaste techniek als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse houtbouw, en vanwege de voor die tijd kenmerkende ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524028
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinhuis in Venray

Hoofdgebouw

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. Voormalig HOOFDGEBOUW (Paviljoen A) van het St. Servatiusgesticht, gebouwd in de jaren 1905-1907 naar ontwerp van Henri van der ..

Paviljoen G

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. PAVILJOEN ("Paviljoen G") van het St. Servatiusgesticht in 1905-1907 gebouwd naar ontwerp van Henri van der Plas en oorspronkeli..

Paviljoen I

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. PAVILJOEN ("Paviljoen I") van het St. Servatiusgesticht in 1905-1907 gebouwd naar ontwerp van Henri van der Plas en oorspronkeli..

Voliere met duivenhok

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. VOLIERE met DUIVENHOK in de tuin achter Paviljoen I van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk staat in de zuidoostelijke hoek ..

Paviljoen J

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. PAVILJOEN ("Paviljoen J") van het St. Servatiusgesticht in 1905-1907 gebouwd naar ontwerp van Henri van der Plas en oorspronkeli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinhuis in Venray