Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voliere met duivenhok in Venray

Gebouw

Stationsweg 46
5803AC Venray
Limburg

Bouwjaar: 1905-1907


Beschrijving van Voliere met duivenhok

Inleiding. VOLIERE met DUIVENHOK in de tuin achter Paviljoen I van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk staat in de zuidoostelijke hoek van de tuin en is vermoedelijk omstreeks 1905-1907 geplaatst ter verfraaiing van de patiëntentuin. Omschrijving. Voliere met hierop een duivenhok, opgebouwd op een achthoekig bakstenen voetstuk met zwartgeteerde plint. Het betreft een houten constructie van geprofileerde, donkergekleurde hoekstijlen met regels waartegen een beschot van witgeschilderde verticale houten delen. Het bouwwerk wordt afgesloten met een achtzijdig tentdak met nokpiron en flink overstek gedragen door schoren tegen de hoekstijlen. In het dak bevindt zich een kleine dakkapel met vlieggat. De zes naar het buitenterrein gerichte zijden zijn volledig gesloten en slechts voorzien van enkele vlieggaten met vliegplankjes. Aan de tuinzijde bevindt zich in één zijde een eenvoudige deur onder een tweeruits bovenlicht gevuld met decoratief gebogen roeden en blauw gekleurd glas. De zijde rechts van deze deur heeft over de volle breedte en hoogte een soortgelijke opvallende glasvulling in een vierdelig venster. Waardering. De voliere met duivenhok in de tuin van Paviljoen I vertegenwoordigt algemeen belang en is van cultuur-historische en architectuur-historische waarde als functioneel en verfraaiend onderdeel van een van de patiëntentuinen van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk heeft bouwhistorische en architectuur-historische waarde vanwege de toegepaste techniek als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse houtbouw, en vanwege de voor die tijd kenmerkende ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524026
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voliere met duivenhok in Venray

Hoofdgebouw

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. Voormalig HOOFDGEBOUW (Paviljoen A) van het St. Servatiusgesticht, gebouwd in de jaren 1905-1907 naar ontwerp van Henri van der ..

Paviljoen G

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. PAVILJOEN ("Paviljoen G") van het St. Servatiusgesticht in 1905-1907 gebouwd naar ontwerp van Henri van der Plas en oorspronkeli..

Paviljoen I

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. PAVILJOEN ("Paviljoen I") van het St. Servatiusgesticht in 1905-1907 gebouwd naar ontwerp van Henri van der Plas en oorspronkeli..

Paviljoen J

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. PAVILJOEN ("Paviljoen J") van het St. Servatiusgesticht in 1905-1907 gebouwd naar ontwerp van Henri van der Plas en oorspronkeli..

Tuinhuis

Stationsweg 46
Venray
Inleiding. TUINHUIS in de tuin achter Paviljoen J van het St. Servatiusgesticht. Het tuinhuis is gebouwd omstreeks 1905-1908 en is gesituee..

Kaart & Routeplanner