Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ombouw in Venray

Overig

St. Annalaan 1
5804AJ Venray
Limburg

Bouwjaar: 1930-1935

(1 recensie)

Beschrijving van Ombouw

Inleiding. OMBOUW van een verder verdwenen draaimolen aan de noordwestzijde van de speelweide van het St. Annagesticht. De draaimolen is vermoedelijk tegelijkertijd met de naastgelegen muziektent gebouwd omstreeks 1930-1935. Omschrijving. De ombouw van de verdwenen draaimolen is opgebouwd op een centraliserend veelhoekig basement. Eenvoudige ijzeren buiskolommen dragen een spant waarover een tentdak ligt dat wordt bekroond door een piron. De constructie bestaat uit radiaal gerichte geklonken vakwerkspanten opgebouwd uit hoekpofielen, waarbij de onder- en bovenrand van de spanten de daklijn volgen. De kolommen zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden door een soort sierspantjes van geknipt plaatijzer in geometrische, Art-Deco-achtige motieven. De draaimolenombouw is dichtgezet met groengeschilderde verticale houten delen. Waardering. De ombouw van de verdwenen draaimolen op de speelweide van het St. Annagesticht is van algemeen, cultuur-historisch en architectuur-historisch belang als functioneel en verfraaiend onderdeel van het terrein van het St. Annagesticht, met een voor de jaren dertig van de twintigste eeuw kenmerkende ornamentiek. Het bouwwerk heeft hoge ensemblewaarden in samenhang met de nabijgelegen muziektent door de situering, de bestemming en de overeenkomsten in detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524021
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Ombouw
4
Recensie door: ()
De ombouw dateert van 1926. In dat jaar liet Moeder Marie, de Overste van Sint Anna, op de feestweide een muziekkiosk bouwen en een carrousel plaatsen met ombouw. De carrousel werd tijdens de oorlogsdagen 1944 zwaar beschadigd en werd naderhand afgebroken en verkocht. De ombouw bleef gehandhaafd. Het bouwjaar is dus niet 1930-1835, maar 1926.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ombouw in Venray

Hoofdgebouw St. Anna

St. Annalaan 1
Venray
Inleiding. HOOFDGEBOUW van het St. Annagesticht tussen 1907 en 1911 gebouwd naar ontwerp van Jos Haché en bestaande uit een administratieg..

Mortuarium

St. Annalaan 1
Venray
Inleiding. LIJKENHUIS gebouwd omstreeks 1907-1911 naar ontwerp van Jos Haché met elementen uit de neo-gotiek. Het gebouwtje is onderdeel v..

Boerderij

St. Annalaan 1
Venray
Inleiding. BOERDERIJ gebouwd als 'modelboerderij' voor de voedselvoorziening van het St. Annagesticht omstreeks 1907-1911. De westelijke la..

Delen van de AANLEG

St. Annalaan 1
Venray
Inleiding. Delen van de AANLEG van het terrein van het St. Annagesticht, tot stand gekomen in de jaren 1907-1911 onder invloed van de lands..

Muziektent

St. Annalaan 1
Venray
Inleiding. MUZIEKTENT gesitueerd aan de noordzijde van de speelweide van het St. Annagesticht. De muziektent is vermoedelijk tegelijkertijd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ombouw in Venray