Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muur in tuin kerk en vml. klooster in Venray

Overig

Leunseweg 3
5802CE Venray
Limburg

Bouwjaar: 1650-1925


Beschrijving van Muur in tuin kerk en vml. klooster

Inleiding. MUUR!, onderdeel van het complex O.L.V. van Zeven Smarten en gelegen in de thans gescheiden tuinen van de kerk en het voormalige Franciscanenklooster. Het betreft een restant van de ommuring van de kloostertuin van het oude Franciscanenklooster dat in 1925 afbrandde. De muur dateert in kern uit de bouwtijd van dit eerste klooster (ca. 1647) en is in de daaropvolgende eeuwen uitgebreid en gewijzigd. De muur bevat inscripties uit omstreeks 1800 van militairen die in de Franse tijd in het klooster waren gelegerd. Omschrijving. De (thans) U-vormige MUUR heeft een westzijde van zes travee├źn langs de Leunseweg, een lange zuidzijde als afsluiting van de voormalige kloostertuin en een oostelijke zijde in de tuin van het klooster. De muur is opgetrokken in baksteen in kruisverband en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een tandlijst en een iets uitkragende ezelsrugafdekking. De muur is ingedeeld in travee├źn door steunberen. Het noordwestelijke uiteinde van de muur is recht afgewerkt. Aan de noordzijde is de oostelijke muur afgebrokkeld. Op sommige plaatsen draagt de muur inscripties uit omstreeks 1800. In de muur zijn op diverse plaatsen in de loop der jaren doorgangen gemaakt. De doorgangen zijn voornamelijk segmentboogvormig afgesloten en aan de binnenzijde gecementeerd. Waardering. De muur in de tuin van het voormalige Franciscanenklooster is van algemeen, cultuur-historisch en bouwhistorisch belang vanwege de ouderdom, de historische relatie met het oude afgebrande Minderbroederklooster van Venray, de visuele en historische ensemblewaarden met het huidige kloostergebouw en als markerende, geledende historische bouwsubstantie ter begrenzing van het kloosterterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524010
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muur in tuin kerk en vml. klooster in Venray

Kloosterkerk O.L.Vr.V.Zeven Smarten

Leunseweg 3
Venray
Inleiding. In de jaren 1925-1927 gebouwde KLOOSTERKERK O.L.V. van Zeven Smarten, tevens parochiekerk, onderdeel van een complex van kerk en..

Oude raadhuis

Grote Markt 1
Venray
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS van Venray met politiebureau, gebouwd in 1884 naar ontwerp van Johannes Kayser in neo-Hollandse renaissan..

Latijnse school

Grote Markt 23
Venray
Voormalige Latijnse school. Gebouw met verdieping en schilddak, segmentboogvensters en poortdoorgang naar het kerkterrein, XVII B-XVIII; gep..

Sint-Petrus' Bandenkerk

Grote Markt 24
Venray
Sint Petruskerk. Monumentale laatgotische pseudobasiliek met diep middenkoor, XV B; toren na verwoesting in 1944-'45 vervangen door een nieu..

Vrijstaand herenhuis op het hoekperceel

Raadhuisstraat 2
Venray
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS op het hoekperceel tussen Raadhuisstraat en Dr. Poelsstraat in het centrum van Venray, ten oosten van de Pet..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muur in tuin kerk en vml. klooster in Venray