Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Oostrum

Overig

Meijerlaan (bij)
5800AA Oostrum (gemeente Venray)
Limburg

Bouwjaar: 1909-1916


Beschrijving van Toegangshek

Inleiding. TOEGANGSHEK uit 1909-1916 gesitueerd in de smalle oostzijde van het park. Het hekwerk kenmerkt zich door eenvoudig smeedwerk met enige invloed van de art nouveau. Omschrijving. Volledig uit smeedijzer opgebouwd TOEGANGSHEK opgenomen in de moderne omheining van het park, bestaande uit twee slanke hekpijlers die een ijzeren in- en uitzwenkend vaandel dragen met hierin de naam Trans Cedron in witgelakte letters uit plaatijzer. Dit vaandel is aan de uiteinden versierd met bloemmotieven. De toegang wordt gevormd door eenvoudige draaihekken met spijlen. Aan weerszijden bevindt zich aansluitend een oorspronkelijk spijlenhek van twee travee├źn. Waardering. Het TOEGANGSHEK bezit algemeen belang en heeft ensemblewaarden als functioneel onderdeel van het kruiswegpark en is beeldbepalend aan de entree van het park. Het gaaf bewaarde hek heeft architectuur-historische waarden vanwege de sobere art nouveau vormentaal. Het toegangshek vormt de voornaamste toegang tot het park en heeft een sierende en historisch- functionele rol binnen de totale aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524007
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Oostrum

GROT

Meijerlaan (bij)
Oostrum (Gemeente Venray)
Inleiding. Omstreeks 1909 gebouwde GROT met Calvarieberg, Bewening en Graflegging is gelegen in de zuidwestelijke hoek van het kruiswegpark..

Kapellen en kruiswegstaties

Meijerlaan (bij)
Oostrum (Gemeente Venray)
Inleiding. Elf gelijkvormige KAPELLEN met KRUISWEGSTATIES vanaf 1912 gebouwd en voltooid tussen 1914 en 1916 in een mengeling van neo-gotie..

Oostrumse watermolen. Eenvoudig gebouw; waterrad verdwenen

Buitenhof 2
Oostrum (Gemeente Venray)
Watermolen. Eenvoudig gebouw, XIX; waterrad verdwenen.

O.L. Vrouwekerk

Mgr. Hanssenstraat 22
Oostrum (Gemeente Venray)
O.L. Vrouwekerk. Schip en iets ouder smaller koor met driezijdige sluiting, laatgotisch, XV, in 1888 gerestaureerd, in 1952 gerestaureerd na..

Klein Spraland. Boerderij van het hoftype. Woonhuis met aan de voorzijde een later tot topgevel gecompleteerde gevel met het ankerjaartal onder een ta ..

Geysterseweg 33
Oostrum (Gemeente Venray)
Klein Spraland. Boerderij van het hoftype. Woonhuis met aan de voorzijde een later tot topgevel gecompleteerde gevel met het ankerjaartal 17..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek in Oostrum

Foto's (1)