Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zonnehal in Vierhouten

Overig

't Frusselt 30
8076RE Vierhouten (gemeente Nunspeet)
Gelderland

Bouwjaar: Zonnehal
Architect: J.H. Mulder


Beschrijving van Zonnehal

Omschrijving EVENEMENTENHAL "Zonnehal" uit 1938, mogelijk gebouwd naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams Koƶperatieve Architecten Bureau. De geheel in hout opgetrokken hal heeft een rechthoekig grondplan met een omvang van acht traveeƫn. De hoofdvorm van de hal komt voort uit de inwendige houtconstructie: zeven hoge vakwerk-kniespanten houden het grondoppervlak van de hal vrij van ondersteuningen. De kniespanten worden gestut door schuin naar buiten geplaatste muurstijlen. De muurstijlen zijn voorzien van kepen ten behoeve van de gepotdekselde, eveneens schuine wanden. In de houten wanden zijn enkele bandvensters met meerruits ramen uitgespaard. De topgevels aan de korte zijden hebben een verticale beschieting. In de topgevel aan de voorzijde is een groot bovenlicht vormgegeven als ware het een opkomende zon (halve cirkel) met zonnestralen in de vorm van taps toelopende houten stijlen. De symmetrisch ingedeelde voor- en achtergevel hebben elk drie grote dubbele deuren (de deur in het midden van de achtergevel is dichtgezet). Het zadeldak watert af via bakgoten. Op zes plaatsen zijn de dakschilden enigszins opgewipt ten behoeve van lichtkappen. Waardering EVENEMENTENHAL "Zonnehal". - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een houten kampgebouw met stijlinvloeden van de Amsterdamse School en de landelijke bouwkunst. Het gebouw is zorgvuldig vormgegeven met aandacht voor detail en symboliek, en gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling, constructie en materiaalgebruik. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex "De Paasheuvel" dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling; in casu de culturele vorming en opvoeding van de socialistische arbeidersjeugd tijdens (thematische) vakantiekampen in de groene omgeving van het Veluwse dorp Vierhouten ("cultuur-socialisme"). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523998
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zonnehal in Vierhouten

Kamphuis 'Rode Valkennest'

't Frusselt 30
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving KAMPHUIS "Rode Valkennest", TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut. Het kamphuis is in 1928-1929 gebouwd, zee..

Kamphuis 'Paasheuvel' en het gastenverblijf

't Frusselt 30
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving KAMPHUIS "De Paasheuvel" annex GASTENVERBLIJF, TERRASPARTIJ en OPENLUCHTTHEATER. Het kamphuis en het gastenverblijf zijn in 19..

Grafheuvel

-
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel, alsmede een ..

De Jonge Stee, Boerderij met hoog rieten wolfdak

Plaggeweg 26
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Fraai gelegen en goed bewaarde boerderij, blijkens ankers uit 1819. Hoog rieten wolfdak; in het woongedeelte vensters met luiken en zesruits..

Terrein waarin acht grafheuvels

-
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Terrein waarin 8 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. De percelen zijn niet geheel maar gedeeltelijk belast met bescherming,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zonnehal in Vierhouten