Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kamphuis 'Paasheuvel' en het gastenverblijf in Vierhouten

Overig

't Frusselt 30
8076RE Vierhouten (gemeente Nunspeet)
Gelderland

Bouwjaar: 1923
Architect: J.H. Mulder


Beschrijving van Kamphuis 'Paasheuvel' en het gastenverblijf

Omschrijving KAMPHUIS "De Paasheuvel" annex GASTENVERBLIJF, TERRASPARTIJ en OPENLUCHTTHEATER. Het kamphuis en het gastenverblijf zijn in 1923 gebouwd naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams Koöperatieve Architecten Bureau. De uitvoering was in handen van de Amersfoortse Bouw-Associatie "De Samenwerking". Tijdens een verbouwing in 1937 zijn bestaande dakkapellen opgerekt, nieuwe dakkapellen op vlieringniveau toegevoegd, de achterzijde 'in stijl' enigszins uitgebreid en de overdekte zijterrassen dichtgezet. De terraspartij en het openluchttheater zijn in 1937 tot stand gekomen als werkverschaffingsproject voor jeugdige werklozen naar ontwerp van tuinarchitect G. Bleeker. Het theater kende reeds een provisorische voorganger. Het op een heuvel gesitueerde KAMPHUIS "De Paasheuvel" is met de voorgevel naar het westen gericht. Het gebouw heeft één bouwlaag en zolderverdieping op nagenoeg rechthoekig grondplan. Het rietgedekte schilddak heeft een fors overstek en een wolfeind aan de voorzijde. De nok is afgedekt met rode rietvorsten. In de zijschilden en het achterschild zijn op twee niveaus grote dakkapellen aangebracht. In de gepotdekselde gevels zijn langgerekte houten lintvensters uitgespaard. De dakkapel- en lintvensters zijn samengesteld uit een reeks twee-, drie- of vierruits (draai- en val-)ramen met horizontale roedenindeling. De houten uitbouw aan de voorzijde heeft een vernieuwde dubbele deur en een nieuw ijzeren balkonhek (oorspronkelijk een gesloten houten balustrade). Driekwart van de overdekte terrassen aan de linker en rechter zijde is in 1937 dichtgezet (materiaalgebruik en detaillering overeenkomstig de overige gevels). De oorspronkelijke ruimtelijke indeling van het kamphuis bestond op de begane grond uit een museumruimte in de uitbouw, een eet- en conversatiezaal, gescheiden trappenhuizen, waskamers en toiletten voor jongens en meisjes. Op de zolderverdieping waren de slaapzalen voor jongens en meisjes (totaal 40 bedden), alsmede twee leiderkamers ondergebracht. Thans maakt de museumruimte onderdeel uit van de grote zaal. In de grote zaal zijn het balkenplafond met geprofileerde sleutelstukken en een gemetselde haard met reliëfportret van Troelstra bewaard gebleven. De vertrekken aan de achterzijde en de zolderverdieping zijn verbouwd. Het vrijstaande GASTENVERBLIJF staat aan de noordzijde van het kamphuis. Dit kleine bijgebouw heeft één bouwlaag met schilddak op rechthoekig grondplan. Het schilddak heeft een overstek en is met riet gedekt. De nok is afgedekt met rode rietvorsten. De nokrichting is evenwijdig aan die van het hoofdgebouw. In de gepotdekselde gevels zijn enkele vensters uitgespaard met tweedelige kozijnen en enkelruits valramen of drieruits draairamen met horizontale roedenindeling. De ingang is gesitueerd tegenover een ingang in het hoofdgebouw. Rondom het kamphuis is in 1937 een TERRASPARTIJ en in oostelijke richting een openluchttheater aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect G. Bleeker. De terrasmuren en trappen vormen de overgang van het huis naar de landschappelijke omgeving. De bakstenen muren, plantenbakken en trappen zijn gemetseld in Noors kettingverband met verdiepte voegen en worden afgesloten door rollagen. In de terrasmuur is bij de trap aan de noordwest-zijde een grote gedenksteen ingemetseld met in hoogreliëf de opschriften: "toen "de paasheuvel" 14 jaar het kernwerk der "a.j.c." had gediend, werd hij in de zomer van 1937 door jeugdige werklozen met steun van overheid en vakbeweging verbouwd en vergroot. a.j.c. voor zon en vrijheid" en "15 dec. 1923 / 24 juli 1937". Het grote terras aan de westzijde van het huis heeft een halfronde keermuur met hekwerk en zitbanken. Het terras ziet in westelijke richting uit over een kuil met stookplaats. Deze vuurkuil wordt gemarkeerd door een zwerfkei met in hoogreliëf het opschrift: "OM DE VRIJE MENS DER NIEUWE GEMEENSCHAP, KOOS VORRINK 1891-1955". Bij de aanleg in 1937 van het OPENLUCHTTHEATER aan de oostzijde van het kamphuis is gebruik gemaakt van de natuurlijke terreingesteldheid. De zitplaatsen zijn in een halve cirkel, trapsgewijs in twaalf rijen gebouwd rondom een verhoogd eivormig toneel. Het toneel wordt aan weerszijden geflankeerd door trappen en coulissen. Waardering KAMPHUIS "De Paasheuvel" annex GASTENVERBLIJF, TERRASPARTIJ en OPENLUCHTTHEATER. - Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar voorbeeld van een houten kampgebouw met stijlinvloeden van de Amsterdamse School en de landelijke bouwkunst. Het gebouw en de latere wijzigingen zijn zorgvuldig vormgegeven met aandacht voor detail en redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. In het pand zijn enkele bijzondere interieurelementen bewaard gebleven. Het gebouw is van belang voor het oeuvre van de sociaal bewogen architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) uit Amsterdam. De terraspartij en het openluchttheater zijn kenmerkend voor het werk van landschapsarchitect G. Bleeker. - Van stedenbouwkundige waarde wegens de markante situering van het gebouw op een heuvel in het groene Veluwegebied. Bij de situering en oriëntatie van het gebouw, terras en theater is functioneel gebruik gemaakt van de natuurlijke gesteldheid van het geaccidenteerde terrein. Het object vormt een essentieel onderdeel van het complex "De Paasheuvel" dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling; in casu de culturele vorming en opvoeding van de socialistische arbeidersjeugd tijdens (thematische) vakantiekampen in de groene omgeving van het Veluwse dorp Vierhouten ("cultuur-socialisme"). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523996
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kamphuis 'Paasheuvel' en het gastenverblijf in Vierhouten

Kamphuis 'Rode Valkennest'

't Frusselt 30
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving KAMPHUIS "Rode Valkennest", TERRASPARTIJ, OPENLUCHTTHEATER en BORSTBEELD van Wibaut. Het kamphuis is in 1928-1929 gebouwd, zee..

Grafheuvel

-
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel, alsmede een ..

Zonnehal

't Frusselt 30
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving EVENEMENTENHAL "Zonnehal" uit 1938, mogelijk gebouwd naar ontwerp van architect J.H. Mulder jr. (1888-1960) van het Amsterdams..

De Jonge Stee, Boerderij met hoog rieten wolfdak

Plaggeweg 26
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Fraai gelegen en goed bewaarde boerderij, blijkens ankers uit 1819. Hoog rieten wolfdak; in het woongedeelte vensters met luiken en zesruits..

Terrein waarin twee grafheuvels

-
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum of Vroege Bronstijd. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kamphuis 'Paasheuvel' en het gastenverblijf in Vierhouten