Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herdenkingsmonument in Um 1800-stijl in Nunspeet

Overig

Eperweg 22
8071AX Nunspeet
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1919


Beschrijving van Herdenkingsmonument in Um 1800-stijl

Omschrijving HERDENKINGSMONUMENT bestaande uit een op een hoge stoel gelijkende stèle op een iets bredere bakstenen basis met een smeedijzeren hek tussen muurtjes met hardstenen dekplaten. Tussen de steunberen bevindt zich een kleinere plaat Bentheimer zandsteen met tekst. Daarboven bevindt zich een hardstenen kalf en een grotere zandstenen plaat met de tekst O CRUX AVE SPES UNICA' en een kruis, waarin een rozenstruik met een hart. Het monument heeft aan de bovenzijde de letters R.I.P.' in een plaat van Bentheimer zandsteen en een gewelfde, hardstenen beëindiging met profielrand. De zijkanten zijn voorzien van een entasis en een tanding aan de bovenkant. Waardering HERDENKINGSMONUMENT in Um 1800-stijl uit ca.1919. - Van architectuur- en kunsthistorische waarde als een goed voorbeeld van een herdenkingsmonument in Um 1800-stijl. Het eenvoudige doch zorgvuldig gedetailleerde monument valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en het materiaalgebruik zoals het natuurstenen relief aan de voorzijde van het monument. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de Algemene Begraafplaats. Het monument is gelegen in de as van een van de centrale lanen van de begraafplaats waardoor het monument van bijzondere betekenis is voor het aanzien van de begraafplaats. Het monument vormt het hoofdonderdeel van het herdenkingscomplex en vormt aldus een essentieel onderdeel hiervan. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historisch gegeven. Het monument herinnert aan de in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog in vluchtelingenkampen opgenomen Belgische oorlogsvluchtingen in het algemeen en aan de in Nunspeet als gevolg van een epidemie overleden vluchtelingen in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523993
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herdenkingsmonument in Um 1800-stijl in Nunspeet

In gietijzer gemarkeerde kindergraven uit de Eerste Wereldoorlog

Eperweg 22
Nunspeet
Omschrijving Aan weerszijden van een pad gelegen in gietijzer uitgevoerde en in rijen geplaatste markeringstekens van anonieme (kinder)grav..

De Boschhoek

F.A. Molijnlaan 77
Nunspeet
Inleiding Dit voormalige zomerhuis van het type VILLA, genaamd "DE BOSCHHOEK", met achterliggend houten SCHUURTJE, is gebouwd in de jaren t..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 14
Nunspeet
Toren van de Ned. Herv. Kerk. De bakstenen toren in romaniserende vormen, vermoedelijk uit het begin der 16e eeuw, heeft een tot achtkant a..

Hoekstein

F.A. Molijnlaan 150
Nunspeet
Inleiding Deze gaaf bewaarde villa, nu genaamd "HOEKSTEIN" doch oorspronkelijk "VOORBOSCH "genaamd, werd gebouwd tussen 1900 en 1910 in de ..

De Heuvels

Gerard Vethlaan 14
Nunspeet
Inleiding Voormalig kindertehuis "DE HEUVELS" waarschijnlijk gebouwd in de jaren tussen 1928 en 1932 in opdracht van een oudere dame in de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)