Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Plakke: erfaanleg in Nunspeet

Boerderij

Plakkewegje 13
8071SW Nunspeet
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1940


Beschrijving van De Plakke: erfaanleg

Omschrijving De ERFAANLEG (8) van het boerderijcomplex is bijzonder goed bewaard gebleven. Het rechthoekige terrein rond het complex wordt omgeven door boomsingels bestaande uit onder meer beuken en eiken. Min of meer parallel aan de oostelijke boomsingel bevindt zich de overharde Plakkeweg die het terrein van zuid naar noord doorsnijdt om uiteindelijk te eindigen in de weilanden ten noorden van het complex. De boerderij is evenwijdig aan de weg gesitueerd en heeft aan de zijde van het voorhuis een bloementuin. De bloementuin wordt aan de oostzijde begrensd door een bakhuisje. Ten zuiden van het bakhuisje is een varkensschuurtje gelegen. Ten noorden en westen van de boerderij bevinden zich boomgaarden. Tussen deze boomgaarden en de westelijk boomsingel bevindt zich grasland dat aan de zuidzijde begrensd wordt door een kippenhok. Ten zuiden van dit kippenhok bevindt zich eveneens grasland. Het gebied ten zuiden van het achterhuis van de boerderij dat men als eerste betreedt is voorzien van de wagenschuur, schaapskooi en twee hooibergen. Waardering ERFAANLEG als onderdeel van het boerderijcomplex De Plakke'. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex De Plakke' en als structurerend element van het complex. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld een erfaanleg van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Plakke: erfaanleg in Nunspeet

De Plakke: boerderij

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving BOERDERIJ (1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag tellende onder een afgewolfd zad..

De Plakke: bakhuisje

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving BAKHUISJE (2) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt..

De Plakke: varkensschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving VARKENSSCHUUR (3) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak ge..

De Plakke: houten veeschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving Houten VEESCHUUR (4) vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afg..

De Plakke: wagenschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving WAGENSCHUUR (5) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. Aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Plakke: erfaanleg in Nunspeet

Foto's (1)