De Plakke: twee hooibergen in Nunspeet

Plakkewegje 13
8071SW Nunspeet

Beschrijving van De Plakke: twee hooibergen

Omschrijving TWEE HOOIBERGEN (7) uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. Op het erf bevindt zich aan de zijde van de achtergevel van de boerderij, ter hoogte van de schaapskooi, een drieroedige hooiberg voorzien van een schilddak belegd met golfplaten. Ten oosten hiervan, aan de andere zijde van de toegangsweg, bevindt zich een tweeroedige hooiberg, eveneens voorzien van een schilddak met een bedekking van golfplaten. Waardering TWEE HOOIBERGEN uit de eerste decennia van de twintigste eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex 'De Plakke'. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van twee- en drieroedige hooibergen uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de hooibergen met de andere onderdelen van het complex 'De Plakke'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van hooibergen als functionele onderdelen van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)