Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Plakke: kippenren in Nunspeet

Boerderij

Plakkewegje 13
8071SW Nunspeet
Gelderland

Bouwjaar: 1920-1940


Beschrijving van De Plakke: kippenren

Omschrijving KIPPENREN (6) uit ca.1920-1940 met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag onder een rietgedekt schilddak. De kippenren is voorzien van gevels samengesteld uit gecementeerde rietmatten met uitzondering van de voorgevel die voorzien van een beplanking. In de zuidgevel bevindt zich een opgeklampte deur en twee brede meerdelige raamopeningen. De westgevel en de noordgevel zijn blind uitgevoerd. De oostgevel bezit links een opgeklampte deur. Waardering KIPPENREN uit ca.1920-1940 gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex De Plakke'. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kippenren uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de kippenren met de andere onderdelen van het complex De Plakke'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kippenren dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Plakke: kippenren in Nunspeet

De Plakke: boerderij

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving BOERDERIJ (1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag tellende onder een afgewolfd zad..

De Plakke: bakhuisje

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving BAKHUISJE (2) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt..

De Plakke: varkensschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving VARKENSSCHUUR (3) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak ge..

De Plakke: houten veeschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving Houten VEESCHUUR (4) vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afg..

De Plakke: wagenschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving WAGENSCHUUR (5) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. Aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Plakke: kippenren in Nunspeet

Foto's (1)