Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Plakke: bakhuisje in Nunspeet

Boerderij

Plakkewegje 13
8071SW Nunspeet
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1940


Beschrijving van De Plakke: bakhuisje

Omschrijving BAKHUISJE (2) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen met op het noordelijke nokeinde een schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De ingang is gelegen in de door een puntgevel op uitkragende schouderstukken afgesloten zuidgevel en wordt gevormd door een door een rollaag afgesloten opgeklampte deur. Links hiervan bevindt zich een getoogd vierruits raam. In de westgevel bevindt zich een halfrond ijzeren raampje. An de zijde van de noordgevel bevindt zich een aanbouw waarop de bescherming niet van toepassing is. Het interieur bezit nog een stookplaats met een deels betegelde achterwand. Waardering BAKHUISJE gebouwd ca.1900-1940 als onderdeel van het boerderijcomplex De Plakke' . - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuisje uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het bakhuisje met de andere onderdelen van het complex De Plakke'. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523985
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Plakke: bakhuisje in Nunspeet

De Plakke: boerderij

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving BOERDERIJ (1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag tellende onder een afgewolfd zad..

De Plakke: varkensschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving VARKENSSCHUUR (3) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak ge..

De Plakke: houten veeschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving Houten VEESCHUUR (4) vermoedelijk uit de vroege twintigste eeuw met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afg..

De Plakke: wagenschuur

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving WAGENSCHUUR (5) uit ca. 1900-1940 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak. Aan..

De Plakke: kippenren

Plakkewegje 13
Nunspeet
Omschrijving KIPPENREN (6) uit ca.1920-1940 met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag onder een rietgedekt schilddak. De ki..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Plakke: bakhuisje in Nunspeet

Foto's (1)