De Schuilhoek in Hulshorst

Nijverheid Industrie

Oudeweg 118
8077SR Hulshorst (gemeente Nunspeet)

Beschrijving van De Schuilhoek

Omschrijving De voormalige SCHILDERSHUT is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en heeft één bouwlaag onder een rietgedekt, door een gepleisterde schoorsteen met dekplaat bekroond, tentdak. De gevels van het pand zijn voorzien van houten gepotdekselde groen geschilderde wanden. Een deel van de vensters is voorzien van achterzetbeglazing met een horizontale roedenverdeling. Als VOORGEVEL wordt in deze beschrijving de westgevel beschouwd. Deze nagenoeg symmetrisch ingedeelde gevel wordt gekenmerkt door een forse, de daklijn doorbrekende erker, waarboven het rieten dak zich voortzet. Deze erker diende oorspronkelijk ter verlichting van het achterliggende atelier. De erker bezit aan de voorzijde een breed venster met in het midden een breed enkelruits vast raam waarboven twee bovenlichten aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits draairaam voorzien van een enkelruits bovenlicht. De korte zijden van de erker bezitten ieder en hooggeplaatst smal venster met een enkelruits raam. Aan weerszijden van de erker bevinden zich twee gekoppelde drieruits ladderramen. De rechter helft van het rechter venster vormt de bovenhelft van een paneeldeur. In de LINKER ZIJGEVEL ofwel de noordgevel is de links en rechts door een klein enkelruits draairaampje geflankeerde ingang van het gebouwtje gelegen. De ingang is voorzien van een paneeldeur waarvan het bovenpaneel voorzien is van twee ruiten gescheiden door een horizontale roede. Rechts bezit de gevel twee liggende enkelruits ramen. De ACHTERGEVEL bezit een in het midden twee gekoppelde drieruitsdraairamen waarboven het dak is opgewipt. Zowel links als rechts bevindt zich een liggend enkelruits raam. De RECHTER ZIJGEVEL bezit twee liggende enkelruits ramen en een drieruits raam. Het INTERIEUR is nagenoeg gaaf bewaard en bezit onder meer een woonkamer met een in schoon metselwerk uitgevoerde schoorsteenmantel. Aan weerszijden van de woonkamer bevinden zich slaapkamers waarvan de slaapkamer aan de zuidzijde in open verbinding staat met de woonkamer. Het keukentje is nog voorzien van een granito aanrecht. In de woning zijn de met triplex platen afgewerkte wanden nog voorzien van een uit schroten bestaande lambrizering. Verschillende ruimten worden nog steeds verwarmd door potkachels. Waardering Voormalige SCHILDERSHUT uit ca. 1920. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een houten woonhuis annex schildersatelier uit de jaren twintig van deze eeuw met stijlkenmerken van de zowel de landelijke bouwkunst in het Gooi als de Amsterdamse School. De voormalige schildershut valt op door de bijzondere nog aanwezige samenhang tussen exterieur en interieur. Het eenvoudige interieur verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat met uit schroten bestaande lambrizering, wanden betimmerd met triplex platen, granito aanrecht en diverse potkachels voor de verwarming. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de karakteristieke situering in het bosgebied ten noorden van het station Hulshorst. De schildershut is voor wat betreft de voormalige functie en naam nauw verbonden met de situering op deze plek. - Van cultuurhistorische waarde als bijzonder gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van een schildersatelier op de Veluwe uit jaren twintig van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)