Toegangshek met muur in Vierhouten

Elspeterbosweg 173
8076RB Vierhouten (gemeente Nunspeet)

Architect: F.A.Eschauzier

Beschrijving van Toegangshek met muur

Omschrijving TOEGANGSHEK met MUUR (8) gelegen halverwege de oprijlaan van het landgoed NOORDERHEIDE naast de dubbele dienstwoning. Het smeedijzeren vierdelige hekwerk met dubbel draaihek is voorzien van de twee ijzeren vaandels met respectievelijk het opschrift NOORDER en het opschrift HEIDE. Ter linkerzijde van het hekwerk bevindt zich een in tufsteen uitgevoerde muur die aansluit op de hier gelegen dubbele dienstwoning. Ter rechterzijde van het hekwerk bevindt zich een op een tufstenen plint opgetrokken, trapsgewijs in zuidelijke richting in hoogte afnemende, bakstenen muur gemetseld in wild verband. Aan de zijde van het hekwerk is de muur geheel opgetrokken in tufsteen. De muur is voorzien van zandstenen dekplaten. Het eerste muurdeel heeft een cirkelvormige opening waarin een smeedijzeren hekwerk is geplaatst. Aan de zijde van het landhuis bevinden zich tevens tralies. Waardering TOEGANGSHEK met MUUR naar ontwerp van ir. F.A. Eschauzier gelegen halverwege de oprijlaan van de historische buitenplaats 'NOORDERHEIDE'. - Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van zorgvuldig gedetailleerde toegangshek met muur voorzien van een voor de bouwtijd kenmerkende belettering, ontworpen door ir. F.A. Eschauzier. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de entree tot het landgoed Noorderheide. Het hekwerk met markeert de toegang tot het direct rond het landhuis gelegen terrein en vormt aldus een functioneel onderdeel van het complex Noorderheide. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)