Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Piramides van zwerfkeien in Vierhouten

Overig

Elspeterbosweg 177
8076RB Vierhouten (gemeente Nunspeet)
Gelderland

Bouwjaar: 1938-1955
Architect: D.G. van Beuningen


Beschrijving van Piramides van zwerfkeien

Omschrijving Drie PIRAMIDES' (5) gebouwd door D.G. van Beuningen van zwerfkeien. De keien zijn gestapeld tot een kegelvorm die herinnert aan de steenhopen die o.a. in de Alpen gebruikt worden als wegwijzer. De zogenaamde piramides zijn o.a. opdragen aan diverse kleinkinderen van D.G. van Beuningen zoals Peter Paul en Miesje. In deze laatste piramide zou zich een koker met tekstrol bevinden. Waardering Drie 'PIRAMIDES' behorende tot de historische buitenplaats 'Noorderheide' gebouwd door D.G. van Beuningen. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van folly's uitsluitend gebruikt als stoffering van het landschap. De objecten bezitten door vorm en materiaalgebruik een hoge zeldzaamheidwaarde. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering langs een der wegen door het landgoed Noorderheide. De pyramides zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van het betreffende deel van het landgoed en vormen een essentieel onderdeel van het complex Noorderheide. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de aanleg en het beheer door D.G. van Beuningen en diens nazaten van de buitenplaats Noorderheide. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Piramides van zwerfkeien in Vierhouten

Noorderheide

Elspeterbosweg 177
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving LANDHUIS (1) naar ontwerp van ir. F.A. Eschauzier, gelegen aan de zuidzijde van de oprijlaan. Op verzoek van de opdrachtgever ..

Tuin bij landhuis Noorderheide

Elspeterbosweg 177
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving TUIN(2) ten noorden en ten oosten van het landhuis ontworpen door J. Voorhoeve. Aan de zijde van de voorgevel van het landhui..

Waterput bij landhuis Noorderheide

Elspeterbosweg 177
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving WATERPUT (3) naar ontwerp van ir. F.A. Eschauzier, gelegen aan ter hoogte van de keuken van het landhuis. De put is uitgevoerd..

Diverse waterwerken bij landhuis Noorderheide

Elspeterbosweg 177
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving Diverse WATERWERKEN (4) gebouwd in het bos- en heidegebied ten zuiden en ten oosten van het landhuis Noorderheide' veelal in ..

Dubbele dienstwoning bij landhuis Noorderheide

Elspeterbosweg 173
Vierhouten (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving Traditionalistische DUBBELE DIENSTWONING (6) met enige invloed van de Engelse cottagebouw naar ontwerp van ir. F.A. Eschauzier..

Kaart & Routeplanner

Route naar Piramides van zwerfkeien in Vierhouten

Foto's (2)