Tuin bij landhuis Noorderheide in Vierhouten

Elspeterbosweg 177
8076RB Vierhouten (gemeente Nunspeet)

Architect: J. Voorhoeve

Beschrijving van Tuin bij landhuis Noorderheide

Omschrijving TUIN(2) ten noorden en ten oosten van het landhuis ontworpen door J. Voorhoeve. Aan de zijde van de voorgevel van het landhuis bevindt zich een cirkelvormig plantsoen dat oorspronkelijk voorzien van een heidetuin. Recentelijk is deze beplanting vervangen door o.a. een beplanting met hagen en rozenstruiken. Aan de zijde van de oostgevel van het landhuis bevindt zich een op een nagenoeg rechthoekige plattegrond aangelegde deels ommuurde tuin met een waterput. De tuin is vanuit het huis onder meer te bereiken via een aantal met natuursteen belegde treden. Waardering TUINAANLEG(2) behorende tot de historische buitenplaats 'Noorderheide' naar ontwerp van J. Voorhoeve. - Van (tuin)architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een door J. Voorhoeve ontworpen tuinaanleg. - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel en structurerend onderdeel van de directe omgeving van het landhuis 'Noorderheide'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)