Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Aller: schaapskooi in Putten

Boerderij

Diermenseweg 3
3882RX Putten
Gelderland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Den Aller: schaapskooi

SCHAAPSKOOI op rechthoekige grondplan, afgedekt met wolfdak belegd met riet. Het dak heeft laag doorgetrokken zijschilden. De schuur is opgetrokken in houten delen. De VOORGEVEL heeft in het midden recht afgesloten dubbele deuren. De RECHTER ZIJGEVEL is evenals de LINKER ZIJGEVEL blind. De ACHTERGEVEL heeft in het midden rechtafgesloten dubbele deuren. Waardering SCHAAPSKOOI (complexonderdeel 6) vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schaapskooi op een boerenerf uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De schaapskooi maakt deel uit van een ensemble van oorspronkelijk twee schaapskooien, waarvan er een is gereconstrueerd. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke beeldbepalende waarde heeft. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller, de boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 523961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Aller: schaapskooi in Putten

Den Aller: boerderij

Diermenseweg 3
Putten
Grote BOERDERIJ van het type hallehuis opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, één bouwlaag en een zolderverdieping hoog afg..

Den Aller: bakhuis

Diermenseweg 3
Putten
BAKHUIS op rechthoekig grondplan, opgetrokken in baksteen en afgesloten met een zadeldak belegd met gesmoorde oudhollandse pannen. Achter op..

Den Aller: schuur

Diermenseweg 3
Putten
SCHUUR op rechthoekige grondplan, afgedekt met een wolfdak belegd met riet en deels met rode Hollandse pannen. Het dak heeft laag doorgetrok..

Den Aller: hooiberg

Diermenseweg 3
Putten
De HOOIBERG van het vierroedige type, bestaat uit vier houten stijlen en een tentdak dat met riet belegd is. Waardering HOOIBERG (complexo..

Den Aller: hooiberg

Diermenseweg 3
Putten
De HOOIBERG van het tweeroedige type, bestaat uit twee houten stijlen en een dak dat ten tijde van de aanwijzing niet belegd is. Waarderin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Aller: schaapskooi in Putten

Foto's (1)