Den Aller: hooiberg in Putten

Diermenseweg 3

Beschrijving van Den Aller: hooiberg

De HOOIBERG van het tweeroedige type, bestaat uit twee houten stijlen en een dak dat ten tijde van de aanwijzing niet belegd is. Waardering HOOIBERG (complexonderdeel 5) van het tweeroedige type uit het laatste kwart van de negentiende eeuw - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw op een boerenerf in casu een hooiberg uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De berg is van het tweeroedige type en is uitgevoerd in hout. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke beeldbepalende waarde heeft. De hooiberg vormt met name met de naastgelegen vierroedige hooiberg een fraai ensemble. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller, de boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)